Ugovori za unapređenje energetske efikasnosti kuća i stanova

Predsednik opštine Vrbas, Predrag Rojević uručio je 43 ugovora za unapređenje energetske efikasnosti kuća i stanova na teritoriji opštine Vrbas. Ugovori vredni 7,95 miliona dinara su novi deo kontinuirane zajedničke akcije Ministarstva enertetike i lokalne samouprave, koja traje od 2021. godine.

„Sa ovogodišnja 43 ugovora, broj domaćinstava obuhvaćenih programom unapređenja energetske efikasnosti porastao je na ukupno 93. U 2022. godini bilo je 15, a u 2021. 35 korisnika. Program obezbeđuje višestruku korist i za građane, i za lokalnu samoupravu, i za ceo elektroenergetski sistem. Građani će ostvariti duple uštede u kućnom budžetu. Dobiće polovinu sredstava za neophodnu investiciju, a zbog manje potrošnje engergenata ostvariće uštede u kućnom budžetu. Manja potrošnja obezbediće uštedu energetskih resursa i poboljšati zaštitu životne sredine“, rekao je Rojević.

Zainteresovanim građanima program energetske efikasknosti omogućuje da u pola cene zamene spoljne prozore i vrata na kućama i stanovima, nabave i instaliraju kotlove na prirodni gas, ili postojeće kotla ili peći zamene efikasnijim.


Građani su mogli da konkurišu za nabavku i instalaciju kotlova na biomasu (drvni pelet, briket, sečku), zamenu postojeće ili ugradnju nove cevne mreže, grejnih tela – radijatora i pratećeg pribora, kao i nabavku i ugradnju toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema i zamenu stolarije. Korisnici obezbeđuju pola sredstava, a drugu polovinu obezbeđuje opština i ministastvo. 


„Vrednost 43 ugovora za unapređenje energetske efikasnosti koje smo uručili danas našim građanima, iznosi 7.950.000 dinara. Ministarstvo rudarstva i energetike je obezbedilo 3.975.000 dinara, koliko je izdvojila i opština Vrbas, pokazujući tako posvećenost lokalne zajednice ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Nastavićemo da zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike pružamo podršku zainteresovanim građanima investiranjem u razvoj energetske efikasnosti“, rekao je Rojević.