Krivične prijave zbog podmetanja požara na tri deponije

Za dva dana zabeležena su tri požara na trima deponijama u opštini Vrbas. Stoga, JKP „Komunalac“ podnelo je nadležnom Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NN lica zbog sumnje da su podmetnuli požar na glavnoj Gradskoj deponiji i divljoj deponiji građevinskog otpada. Seoska mesna zajednica podneće tužbu protiv poznatih počinilaca koji su izazvali požar na deponiji u Ravnom Selu koji je, srećom, brzo lokalizovan.

S obzirom na to da je požar krenuo sa prilaznog puta Građevinske deponije, te da je nemoguće da se zapali tvrd građevisnki materijal, jasno je da su nesavesni počinioci uzrokovali vatru. Takođe, nije moguće da se vatra raznese sa Gradske deponije na Građevinsku deponiju, jer su prilično udaljene jedna od druge, dele ih voda, šuma i oranice. Ne postoji ni mogućnost da je požar krenuo iz utrobe Gradske deponije, tj, da je došlo do samozapaljenja, jer vatra nije izbila u središnjem delu gde je moguće da se nakupi metan, već na obodu smetlišta.

Policija i komunalni inspektori su na licu mesta.

Podsetimo, uz pomoć vatrogasaca, u subotu je lokalizovan požar na Gradskoj deponiji u Vrbasu. Radnici JKP „Komunalac“ razastirali su zemlju po ugroženoj površini, ali jak vetar ponovo je pokrenuo vatru, te su ekipe iznova intervenisale. U međuvremenu zabeleženi su i požari na divljoj deponiji građevinskog materijala u Vrbasu, kao i na smetlištu u Ravnom Selu.

JKP „Komunalac“ svakodnevno uređuje deponiju ravnanjem, popunjavanjem depresija i prevlačenjem zemljanog sloja preko zemljane tampon zone. Prethodne godine, prilikom radova na  izgradnji brze pruge u Vrbasu, velika količina zemlje koja je ostala (blizu 200 kamiona), prevezena je na  Gradsku deponiju po čijoj površini je nasuta.