Sanirane i zatvorene građevinske deponije u Kucuri i Vrbasu

Na osnovu rešenja Odeljenja za inspekcijske poslove Opštinske uprave Vrbas, očišćene su deponije građevinskog materijala u Kucuri i Vrbasu. Zabranjeno je deponovanje otpada na svim smetlištima u opštini Vrbas, osim na Gradskoj deponiji koja se nalazi na Srbobranskom putu, saopšteno je iz JKP „Komunalac“.

Sa deponije namenjene za odlaganje građevinskog otpada, koja se prostire na uglu ulica Maršala Tita i Mučenika Papuge u Kucuri, uklonjeno je blizu 1.500 kubika smeća. Mesna zajednica Kucura, uz podršku lokalne samouprave, ogradila je deponiju na izlazu iz Kucure ka Savinom Selu i na tom mestu postavljen je znak da je zabranjeno bacanje smeća. Na obodu ulice Milivoja Čobanskog u Vrbasu, zabeležena je slična situacija, prilazni put bio je zatrpan raznim vrstama otpada, a pronađena je i kutija s kučićima koji su dalje prosleđeni u JAZIP. Deponija koja je bila namenjena za istovaranje građevinskog materijala prezasićena je i na nju više ne sme da se izbacuje smeće.

„Apelujemo na građane da deponiju za građevisnki otpad u Vrbasu više ne koriste. Početkom prethodne godine, na kraju ulice Milivoja Čobanskog izgrađeni su prstupni put i odvodni kanali. Neretko oni budu zatrpani, usled čega sugrađani ne mogu da uđu u svoje atare koji se ovde nalaze. Tokom prošle godine naši radnici ovu deponiju sanirali su devet puta“, rekao je direktor JKP „Komunalac“ Igor Škundrić.

Iz JKP podsećaju da je Delegacija EU u Srbiji raspisala tender za projektovanje i izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Novom Sadu. Regionalni centar za upravljanje otpadom u Novom Sadu uključuje sanitarnu deponiju kapaciteta približno 1.209.000 metara kubnih, kao i projektovanje i izgradnju dve transfer stanice sa svim neophodnim zgradama i opremom u opštinama Vrbas i Bačka Palanka. Do tada, za građane opštine Vrbas dostupna je Gradska deponija na koju sav višak otpada mogu da istovare. Na glavnu deponiju u Vrbasu deponovanje smeća besplatno je za fizička lica koja otpad istovaraju iz putničkih vozila sa prikolicom.