Radovi na gradskom groblju

JKP „Komunalac“ sprovodi drugu fazu radova na Gradskom groblju u Vrbasu koja podrazumeva asfaltiranje staze i postavljanje ograde. Sektor za prostorno planiranje, urbanizam i projektovanje JKP „Komunalac“ izradilo je plan rekonstrukcije novog dela Gradskog groblja. Napravljena je pešačka staza i obezbeđen prostor za izgradnju novih grobnih mesta. Trotoar je preliven betonom najnovije generacije – hidromedija, a JKP „Komunalac“ prvo je javno preduzeće u Srbiji koje se odlučilo za ovu vrstu asfalta.
Groblje 2
„Najveći problem je predstavljalo odvođenje atmosferskih voda u ovom delu groblja. Postojala je i velika denivelacija između starog i novog dela za sahranjivanje. Analizom više mogućnosti došli smo do najboljeg rešenja, odnosno, odlučili smo da primenimo sistem hidromediju. Suština je da se kroz slojeve staze sva atmosferska voda propušta u tlo“, rekla je master inženjer arhitekture u JKP „Komunalac“ Dragana Kostić. Kako bi večne kuće upokojenih sugrađana bile bezbedne i van mete vandala postavljene su ograda i kapija.
„Želimo da u potpunosti uredimo Gradsko groblje. Ovde počiva čitav jedan grad, preci svih nas, ugledni i zaslužni građani i mnogi drugi. Mora da se zna red i poštuju određene procedure. Postavili smo kapiju u novom delu, pa je sada čitavo groblje ograđeno. Ulaz će biti moguć samo kroz glavnu kapiju, dok će se ostale otvarati za verske praznike kada se očekuju masovnije posete groblju“, kaže rukovodilac PJ „Čistoća“ Alen Bulajić.
Radove na Gradskom groblju podržala je lokalna samouprava. „Deveta zona Gradskog groblja konačno je dobila više nego pristojnu stazu. Ovim poduhvatom rešiće se problem prilaza grobnim mestima, posebno kada su nepogodne vremenske prilike. Nadam se da ćemo, u skladu sa finansijskim mogućnostima, uskoro rešiti i ostale planirane poslove na Gradskom groblju“, kazao je predsednik opštine Vrbas Milan Glušac.