Dečja nedelja od 3. do 9. oktobra – Značaj igre i stvaralaštva u razvoju deteta

Ove godine Dečja nedelja odražava se od 3. do 9. oktobra, a posebna pažnja pokloniće se značaju igre i stvaralaštva u celokupnom razvoju deteta. Zato će njen moto glasiti: „NEĆU DA BRIGAM, HOĆU DA SE IGRAM!“, naglašeno je na sednici Odbora za utvrđivanje i sprovođenje Programa aktivnosti Dečje nedelje.

Uz redovne literarne i likovne konkurse, i ove godine biće organizovana akcija Deca – deci, u kojoj će se sakupljati razni pokloni u znak pomoći i solidarnosti. Na Trgu Nikole Pašića će se, uz muziku i igru, izvoditi programi mališana iz PU „Boško Buha“, učenika osnovnih i srednjih škola i dece iz MNRO udruženja. Organizovaće se sportska nadmetanja, kao i Dan otvorenih vrata.

Glavne programske sadržaje kojim će se zabavljati i edukovati najmlađi stanovnici naše opštine tokom ovogodišnje manifestacije dogovorio je danas Odbor za utvrđivanje i sprovođenje Programa aktivnosti Dečje nedelje, kojim predsedava Marjana Maraš, predsednica SO Vrbas.

„Obeležavanje Dečje nedelje ima dugu tradiciju. Prvi put kod nas je održana 1934. godine, a od 1987. godine je uvedena Zakonom o društvenoj brizi o deci, i odvija se svake godine u oktobru. Njen cilj je da ukaže na stvarni položaj deteta i mladih u društvu, da skrene pažnju na dete kao nosioca prava da odrasta u što boljim uslovima u porodici, lokalnoj zajednici i društvu u celini“, rekla je Maraš.