Slike Radovana Jokića iz ciklusa „Prolaznici“ izložene u Vrbasu

Izložba akadmeskog slikara Radovana Jokića, „Prolaznici“ otvorena je sinoć u Galeriji Kulturnog centra Vrbas.

„To je ciklus slika na kojem sam radio dugo, godinama, na slikama dominira lepota koja je zadata. Živimo u vremenu gde je dominatna lepota, estetika, dominatne su stvari, živimo u potrošačkom društvu, gde se ostaje bez identiteta i u tome smo svi prolazni i prolaznici, čak i mi i oni iz nekih drugih vremena,“rekao je Jokić, koji je sinoć prvi put nakon petnaest godina izlagao u vrbaskoj Galeriji u kojoj je svojevremeno poneo i prva značajna likovna priznanja.

„Vratio se u vrbasku Galeriju kao što se Odisej vraćao na Itaku, a još tada na njegovom početnom umetničkom putu sam govorio da je reč o ozbiljnom slikaru, što je malo ko u ono vreme verovao“, rekao je Blagoje Baković, na otvaranju izložbe.

U ambijentu vrbaske Galerije, koja je bila prepuna posetilaca i više nego što je to bilo uobičajeno na dosadašnjim izložbama, Jokićeve slike impozantno i upečatljivo opominju i ukazuju na tu prolazničku reku izraženu u sivim, srebrenstaim tonovima, na kojima za trenutak zablista jarka crvena boja, detalj koji nas podseti, kao strašni pečat našeg kratkotrajnog i prolazničkog života.

„Jokić ima moć podrazumevanja, jednu od najžešćih u našem savremenom slikarstvu,“ zapisao je dr Draško Ređep. Marjana Maraš, ispred Privremenog organa opštine, rekla je da je ova izložba vanredan kulturni događaj, ne samo za vrbasku Galeriju, nego i za opštinu i da je ponosna što mu prisustvuje. Inače, Radovan Jokić je rođen u Crvenki, živeo i počeo da radi i slika u Vrbasu, završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu, samostalno počeo da izlaže još 1986. godine. Samostalno i grupno izlagao u zemlji,ali i van nje.Izlagao u velikim evropskim centrima u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj…