Rastko Lečić, mladi slikar iz Novog Sada, pobednik 43. Palete mladih

43. Paleta mladih otvorena je sinoć u Galeriji KC Vrbas, a ove godine ova tradicionala smotra likovnog stvaralaštva, koja se odvija u okviru 49. Festivala poezije mladih, za ponudu je imala umetničke radove deset mladih slikarskih imena koje je odabrala selektorka Palete mladih, istoričarka umetnosti  Slavica Popov iz Zrenjanina. Izložbu je otvorila direktorka Biblioteke Milijana Radovanović, koja je rekla da je ovogodišnja Paleta mladih drugačijeg senzibiliteta i intimnija u pogledu umetničke ponude koja se našla na ovogodišnjoj sceni vrbaske Galerije.

Selektorka je izjavila da se za izložbu opredelila za deset radova mladih umetnika generacije devedesetih, koji su odrastali u vreme tranzicije i velikih promena u društvu, međutim,  njihovi radovi ne odišu izazovom  za promene u društvu, već ipak odišu intimom i ličnim osećanjima, što ne znači da se jednog dana neće više baviti društvom.

”Mladi umetnici su se izražavali kroz tradicionalne likovne tehnike, koristeći  savremene materijale, umetnički radovi  i slike koje smo odabrali zapravo su refleksija njihovog duha i svežine,” rekla je Popov, saopštavajući  da je pobednik  43. Palete mladih, mladi slikar Rastko Lečić  iz Novog  Sada, koji je upisao Akademiju likovnih umetnosti  2015. godine i trenutno je student druge godine slikarstva.

Znajući istorijat ove ugledne likovne manifestacije pobednik Rastko Lečić je izrazio posebno zadovoljstvo nagradom koja mu je pripala, a njegovi  akvareli zbilja su odmah mogli “zapasti” i oku laika i običnog posmatrača. Ovogodišnja 43. Paleta mladih protekla je  u posebnoj muzičkoj atmsferi,  ili jednom muzičkom performansu,  koji su priredili ljubiteljima likovne umestnosti i posetiocima  Jelena i Marko Aleksić – “Muzika na kub”.