Prezentacija Kancelarije za energetski menadžment opštine Vrbas u Pokrajini

Uvodnu konferenciju „Energetska efikasnost u javnom sektoru“ otvorio je danas pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić. Cilj ove konferencije je  stvaranje komunikacionih kanala između Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i opština i gradova na teritoriji Vojvodine u ovoj oblasti, kao i izrada mape energetske efikasnosti objekata javne namene. 

Na današnjoj konferenciji svoj, veoma uspešan, rad prezentovala je Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas. Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac rekao je da se već više godina u ovoj opštini sprovodi čitav niz mera koje se tiču energetske efikasnosti i da se uspeh vidi. Vlada Švajcarske je opštinu prepoznala kao dobrog partnera i dala 1,6 miliona franaka za optimizaciju javnih objekata – za četiri škole i četiri predškolske ustanove. Glušac je naveo da je opština na svim objektima javnih ustanova uspela da sa minimalnim sredstvima napravi veliku energetsku efikasnost, pa i na samoj zgradi opštine, gde automatizacijom kotlova uspevaju da uštede više od milion dinara na godišnjem nivou.

„I pored malih sredstava koje imaju lokalne samouprave, kada imate dobre projekte i kada ih na vreme pripremite, sva sredstva koja nismo u mogućnosti da izdvojimo iz lokalnog budžeta, realizujemo javljanjem na konkurse i dobrom saradnjom sa republičkim i pokrajinskim organima,“ rekao je Glušac.

Pokrajinski sekretar Grbić je najavio mogućnost formiranja budžetskog energetskog fonda na nivou Pokrajine. „Postizanjem ušteda na energentima kroz povećanje energetske efikasnosti i formiranjem jednog energetskog fonda kojeg planiramo u budućnosti, sigurno ćemo rasteretiti lokalne budžete i sredstva će lokalnim samoupravama ostati za neke druge namene u oblasti obrazovanja, infrastrukture, sporta“, rekao je Grbić.

Pokrajinski sekretar je naveo da veliki broj lokalnih samouprava danas nema precizne podatke o potrošnji energenata i najavio sistematsku aktivnost na izradi baze podataka o stanju objekata javne namene kad je reč o energetskoj efikasnosti. Prema Grbićevim rečima, stvaranjem tih komunikacionih kanala ostvariće se takođe mogućnost za apliciranje za sredstva EBRD, IFC, pojedinih ambasada, EU fondova, gde postoje određeni grantovi za mere usmerene na poboljšanje energetske efikasnosti.