Dan ustanka naroda Crne Gore obeležen u PP „Sava Kovačević“

Pred spomenikom heroju Drugog svetskog rata, Savi Kovačeviću, okupili su se danas na imanju istoimenog poljoprivrednog preduzeća u Vrbasu predstavnici opštinskog odbora SUBNOR-a, lokalne samouprave, političkih stranaka i organizacija. Svrha ovog skupa bila je obeležavanje 13. jula – Dana ustanka naroda Crne Gore. Oni su minutom ćutanja odali poštu svim palim i preminulim borcima, te položili vence na memorijal ispred uprave PP „Sava Kovačević“.

Veljko Milović, predsednik SUBNOR-a Vrbasa, zahvalio se preduzeću „Sava Kovačević“ što baštini, neguje i obeležava tradicije narodnooslobodilačke borbe. On je podsetio na lik Save Kovačevića i učešće u partizanskim operacijama na području Crne Gore i Hercegovine, njegovu slavnu pogibiju na Sutjesci, kao i na nadimak Čapajev, koji su mu dodelili jer je po fizionomiji podsećao na tog heroja sovjetske revolucije.

„Danas, 13. jula, tradicionalno obeležavamo Dan ustanka kada su rodoljubi na poziv Komunističke partije i Politbiroa, odlučili  da se dignu na oružije protiv okupatora i koji su za kratko vreme uspeli da oslobode skoro čitavu teritoriju Crne Gore, izuzev većih gradova. Uspeli su da se tako brzo organizuju jer su vekovima vaspitavani na idejama slobode i zaštite otadžbine. To podneblje dalo je 258 narodnih heroja, što je procentualno velik broj, kada se ima u vidu da je Crna Gora bila jugoslovenska republika sa najmanje stanovnika“, rekao je još Milović.

Prisutne je u ime PP „Sava Kovačević“ pozdravio Vaso Lješković i u kraćem obraćanju naznačio da je 13. jul jedan od najslavnijih datuma NOB-a i da predstavlja zalog budućim generacijama kako treba čuvati svoju zemlju. Sa par prigodnih epskih stihova, koji veličaju podvige tokom Bitke na Sutjesci, nastupio je i narodni guslar Miljan Vujović.