Merima Njegomir u Vrbasu – Crnogorsko kulturno veče

Povodom Dana državnosti i Dana ustanka u Crnoj Gori, 13. jula, u Vrbasu je na centralnom gradskom trgu održano Crnogorsko kulturno veče, koje je organizovala Crnogorska kulturna mreža u saradnji sa opštinom Vrbas. Mnogobrojnoj publici predstavila se poznata pevačica Merima Njegomir, kao i pevači Zdravko Đuranović i Ismail Delija. Nastupali su i Miloje Bubanja, Zoran Džiknić, Tijana Blečić, Veljko Krivokapić, guslar – Zoran Samardžić, a  sa narodnim igrama predstavili su se i predstavnici Kulturno umetničkog društva KC Vrbas, kao i KPD „Karpati“.

Program su vodili glumci Gorgana Milović i Radovan Seratlić. Publika je imala priliku da uživa u programu koji je trajao tri sata. Ovom kulturnom događaju prethodila je i zvanična poseta rukovodstvu opštine Vrbas. Goste iz Crne Gore primio je predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac, sa saradnicima.

„Opština Vrbas podržava sve kulturne manifestacije u opštini, a radi se o 115 kulturnih manifestacija godišnje. Podržavamo sve etničke zajednice, pa tako i crnogorsku zajednicu. Drago mi je što možemo da ugostimo predstavnike iz Crne Gore i što zajednički organizujemo ovaj kulturni događaj. Kroz ovakav način saradnje još više možemo da produbimo naše bratske odnose. Ovo je veoma dobar način da se neguje i sačuva crnogorska tradicija“, istakao je Glušac.

„Izuzetno mi je drago što u Vrbasu, u crnogorskoj prestonici u Srbiji, možemo da upriličimo veliki događaj kao što je „Crnogorsko kulturno veče“. Ovo organizujemo u čast 13. jula, jer da nije bilo 13. jula 1878. i 1941. godine, ne bi bilo ni 21. maja 2006. godine, što je važno i za državu Crnu Goru kao i za državu Srbiju, jer to je datum kada su ove države obnovile svoju suverenost. Posebno mi je drago što između gradova Vrbas i Nikšić postoje bratski odnosi“ rekao je Aleksandar Damjanović, predsednik Crnogorske kulturne mreže.

Poznata pevačica Merima Njegomir izrazila je zadovoljstvo što je posle dugo godina imala priliku da opet nastupa u Vrbasu. „Osamdesetih godina prošlog veka, na poziv Barija Miloševića, koji je tada vodio kulturu u ovom gradu,  nastupala sam prvi put u Vrbasu. On me je podstakao da pevam crnogorske pesme. Tih godina, gotovo da nije bilo ni jednog kulturnog događaja u Vrbasu, a da ja nisam učestvovala. Lepe uspomene me vežu za ovaj grad i izuzetno mi je drago što sam opet ovde“, rekla je Merima Njegomir.