II sednica SO Vrbas – Odbornici raspravljali o završnom računu budžeta

Na  drugoj po redu sednici SO Vrbas, juče nisu usvojene sve tačke, sednica je prekinuta, a za danas su ostavljene dve tačke, Predlog Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose i poslednja tačka Pitanja i predlozi. Na samom početku dnevni red proširen je na predlog šefa odborničke grupe SNS, Jovana Kovačevića, a to je da se razmatra godišnji program zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u opštini Vrbas za 2017. godinu.

Na početku sednice  prihvaćena je i pismena ostavka odbornice sa liste “Oslobodimo Vrbas”, Jasmine Dolapčev, a potvrđen je mandat  Vukašinu Vujičiću, koji je ranije dao pismenu izjavu da prihvata mandat odbornika sa iste liste, a na sednici nije bio prisutan. Najviše polemike među odbornicima izazvala je odluka o završnom računu budžeta opštine Vrbas za 2016. godinu. Iznoseći podatke o završnom računu budžeta za prošlu godinu, predsednik opštine, Milan Glušac izneo je podatke da su ukupna primanja trezora opštine Vrbas u 2016. godini ostvarena  u iznosu od 1.179.719.344 dinara i sastoje se od ukupnih primanja budžeta u iznosu od 1.059.725.344 dinara i ukupnih primanja korisnika budžeta iz sopstvenih i drugih izvora u iznosu od 119.994.000 dinara.

Ukupno ostvareni tekući prihodi, primanja i preneta sredstva su 1.077.515.614 dinara, dok su ukupno izvršeni tekući rashodi i izdaci 1.054.918.336 dinara, a razlika ukupnih primanja i izdataka je 22.597.278 dinara. Glušac je istakao da je nakon uvida u završni račun za 2016. godinu, revizorska kuća  iznela mišljenje da je to od 1013. godine najbolji revizorski izveštaj koji je pozitivan za opštinu Vrbas.

“Ovo mišljenje revizorska kuća donela je na osnovu nekoliko važnih podataka. Takvo mišljenje dokazuje da  smo u prethodnom periodu radili dobro, i da opštinska uprava i rukovodstvo, vodi našu opštinu u dobrom smeru, kao i da  finansijska služba odlično funkcioniše. Sve je urađeno u skladu sa zakonom i veoma je dobro što smo dobili pozitivno mišljenje revizorske kuće”, rekao je Glušac.

Dragan Stijepović, iz odborničke grupe “Oslobodimo Vrbas” i GG „Dosta je bilo“, izneo je nekoliko zamerki na izveštaj o završnom računu budžeta za prošlu godinu. “Osnovni problem jeste, što su prihodi u budžetu izuzetno niski, a troškovi se  konstantno  povećavaju. Ono što će uslediti ako se nastavi ovom dinamikom, jeste bankrot opštine. Mi kao opozicija nemamo nikakav uvid u finansijko vođenje opštine”, rekao je Stijepović.

Na sednici se polemisalo i o JP za prevoz putnika Vrbas, a kao i na prošloj sednici žučna rasprava se vodila i zbog načina vođenja kampanje prilikom nedavno održanih lokalnih izbora. Odbornici iz OG “Oslobodimo Vrbas” zamerili su predstavnicima SNS, zbog kako kažu “pritisaka i pretnji koje su građani pretrpeli za vreme predizborne kampanje, a još uvek svakodnevno pritiske i pretnje trpe pojedini opozicioni odbornici”.

Većinom glasova odbornici su, između ostalog, usvojili Odluku o donošenju programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini za 2017. godinu. Inače, posle dve godine prekida, građani Vrbasa su  bili u prilici da sednicu lokalnog parlamenta prate direktno putem opštinskog portala vrbas.net.