O izgubljenim vrednostima i nestalim ljudima – Otvaranje izložbe Ačaji Đerđi

„Čuvari sećanja“ je naziv izložbe otvorene sinoć u Galeriji Kulturnog centra Vrbas. Autorka izložbe je akademska slikarka Đerđi Ačaji iz Bečeja koja se predstavila nizom upečatljivih slika i umetničkih ostvarenja, ulja na platnu, ali i slika rađenih kombinovanim tehnikama. Jedan broj slika posvećen je starim brodovima, a drugi broj se bavi  ineteresantnim, portretisanim likovima.

Sama slikarka je na otvaranju izložbe rekla da su joj inspiracija obale Tise, ali se bavi ljudima koji su u jednom trenutku u društvu bili personifikacija vrednosti, da bi potom bili zaboravljeni i da negde društvo, pa i svet gubi sa prethodnicima, taj potreban kontinuitet. Otvaranju izložbe je prisustvovao i profesor  mlade umetnice Viktor Škrabanji, koji je rekao da je ova izložba za njega radost kako zbog činjenice da izlaže njegova učenica, tako i zbog publike koja se okupila na otvaranju, pojašnjavajući  kako je izložba važna prevashodno kao vizuelni  doživljaj i koliko je važna i za samog umetnika.

Govoreći o mladoj slikarki, vrbaska galeristkinja dr Silvia Jelačić je rekla da je reč o izuzetno pedantnoj i savesnoj slikarki koja je radoholičar, citirajući pogovor iz kataloga izložbe, koji je napisala sama slikarka:  “dela se bave izgubljenim vrednostima, odnosno nestalim ljudima koji su kao nosioci vrlina bili personifikacija tih vrednosti u jednom vremenu…“ Inače, Đerđi Ačaji je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Iako mlada slikarka, do sada je imala preko desetak samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i u inostranstvu.