Sastanak povodom izrade Strategije za razvoj socijalne zaštite

Sastanak povodom izrade Strategije, odnosno pravljenja strateškog plana za razvoj socijalne zaštite opštine Vrbas za period od 2018. do 2023. godine, održan je juče u opštini. Na sastanak su pozvana sva udruženja, organizacije i aktivi u opštini Vrbas, koji se na neki način bave socijalnom zaštitom, a cilj je  da se unapredi postojeća Strategija, da se razmene iskustva, čuju problemi i nedostaci sa kojima se suočavaju pomenute organizacije.

Prema rečima Danijele Ilić, članice Opštinskog veća, postoje tri bitne razlike u odnosu na prethodnu strategiju. “Ovoga puta će da se prođe kroz javnu raspravu pre donošenja Strategije,drugo kao jednu od ciljnih grupa sada ćemo uvrstiti raseljena i izbegla lica, jer  problem još uvek postoji. Osim toga postoji Odbor za izradu strategije od 13 članova, koji će, između ostalog, imati zadatak da prati razvoj izrade Strategije i podnosi izveštaj” rekla je Ilić.

Postoji šest ciljnih grupa Strategije, a to su: porodica, deca i omladina, pripadnici romske zajednice, invalidi, stari, kao i izbegla i raseljena lica. Kako je istakla Danijela Ilić, rekcije učesnika nakon sastanka su pozitivne, čulo se dosta konstruktivnih predloga.

“Prepoznata je potreba da se strateški razmišlja u narednom periodu, da se postignu željeni okviri u oblasti socijalne politike, suštinska potreba vremena, a ujedno i osnova da socijalno ugrožene kategorije naše opštine dobiju adekvatnu pomoć i zaštitu”, naglasila je Ilić.