Zvaničnici i poljorivrednici Vrbasa posetili Sloveniju

Delegacija lokalnih zvaničnika na čelu sa Miljanom Štulić, zamenicom predsednika opštine, zajedno sa delagacijom poljoprivrednih proizvođača iz opštine Vrbas, posetila je tokom prošle nedelje Gornju Radgonu u Sloveniji i Sajam poljoprivrede „Agra“ koji se svakog septembra održava u tom mestu. U Sloveniji je svečano potpisana i Povelja o međusobnoj saradnji Vrbasa i slovenačke opštine Moravske Toplice. 

Među poljoprivrednim proizvođačima iz Vrbasa bilo je ratara, stočara i pčelara, a srpsku delegaciju činile su i njihove kolege iz Kikinde, Zrenjanina, Srpske Crnje i još nekoliko mesta, kao i sekretar Privredne komore Vojvodine, Jelena Drobnjak. Oni su, osim posete poljoprivrednom sajmu, obišli i farme krava, tovljenika,  pogon za preradu mleka, proizvođače aronije, vina, ulja, razgledali ratarska ogledna dobra sa organskom proizvodnjom i plastenicima.

Gosti su se tokom posete sastali i sa predstavnicima privrednih komora u Mariboru i Murskoj Suboti, sa predsednikom opštine Cerkvenjak, a u opštini Moravske Toplice dočekao ih je predsednik, Alojz Glavač, sa kojim je Miljana Štulić potpisla povelju o saradnji i dogovorila za početak 2018. godine potpisivanje ugovora o bratimljenju.

Inicijatori i organizatori saradnje i razmene iskustava lokalnih samouprava i poljoprivrednika Srbije i Slovenije su Božidar Drinić, urednik magazina „Agrar“ iz Zrenjanina i Rade Bakračević, urednik „Štajerskih novosti“ iz Maribora, koji ove vidove povezivanja održavaju već nekoliko godina. Oni u ovu saradnju planiraju da uskoro uključe i opštine iz susedne Austrije.