Proslavljen Dan starih – 14. rođendan Gerontološkog centra

Štićenici i zaposleni Gerontološkog centra Vrbas proslavljaju danas Međunarodni dan starijih osoba i 14. rođendan ove ustanove. Tokom prepodneva posetio ih je, zajedno sa saradnicima,  Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, i čestitao im ove praznike.

„Broj starih lica raste i mi moramo voditi računa o njima, podjednako odlukama koje će im obezbediti zdraviju starost, ali i brigom o onima kojima je zaštita društva neophodna. Pokušavamo da na razne načine budemo na usluzi i od pomoći ljudima koji su smešteni u centru. Za one koji su pokretni organizovali smo jednodnevni izlet na Frušku Goru, kako bi, barem i na kratko, promenili ambijent u kojem borave, dok ćemo za one koji su nepokretni obezbediti pet dušeka“, naznačio je Glušac.

Zajedno sa Glušcem,  Gerontološki centar su posetili Danijela Ilić i Marjan Mijanović, članovi Opštinskog veća.Povodom praznika u centru je izveden prigodan program, a stara lica već su posetili ili će to učiniti narednih dana, predstavnici raznih udruženja, obrazovnih ustanova, političkih organizacija.

Prema  rečima direktorke Radmile Musić, Gerontološki centar iz godine u godinu prima sve veći broj zahteva za smeštaj slabo pokrenih i nepokretnih lica, zbog čega je prizemlje objekta prenamenjeno u stacionarne sobe, ali i to se pokazuje kao nedovoljno.

„Imamo urađen projekat dogradnje Gerontološkog centra. Objekat nema ispunjene strukturalne standarde po provilniku o licenciranju, ali je ustanova trenutno u postupku licenciranja. Naime, ovolikom objektu sa suterenom, prizemljem i dva sprata nedostaje lift, ali očekujemo da dobijemo podršku Ministarstva za socijalna pitanja za njegovu izgradnju. Predviđena je izgradnja Dnevnog centra za stare i osobe sa invaliditetom, dok bi na spratu bile sobe za nepokretne korisnike“, rekla je Musić.