„Rod“ svečano obeležio desetogodišnjicu (FOTO)

Svečani koncert upriličen je sinoć u bioskopu „Jugoslavija“ povodom obeležavanja deset godina postojanja Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Rod“ Vrbas. Sadržajni programi u kojim su se smenjivali ples, igra, muzika i recitali, dodele zahvalnica i podsećanja na prethodnu deceniju rada privukli su veliku pažnju publike iz Vrbasa, kao i goste sa strane. Jubileju su prisustvovali i Mihal Silantjev, ataše za kulturu Ambasade RF i Vasilij Leontjev, zamenik direktora Ruskog doma, zvaničnici lokalne samouprave, predstavnici SPC i gosti iz prijateljskih udruženja.

„Ovih deset godina koje obeležavamo večeras, pokazuju kako vreme neumitno prolazi i ostavlja pečat na ljudskim licima, dušama i na stranicama naših života. Svako slovo u našim malim istorijama ispisano je u čast ljubavi i prijateljstva. Najlepša slova i utisci su uhvaćeni i preneseni na papir koji je dobio formu monografije“, rekao je Radoljub Uskoković, predsednik Udruženja, naznačivši da je povodom svog jubileja Udruženje izdalo i monografiju.

Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, u svom govoru je posebno istakao ulogu koju je „Rod“ imao u bratimljenju Vrbasa sa ruskom Kostromom, kao i važnost održavanja veza sa bliskim ruskim narodom.  Vasilij Leontjev, zamenik direktora Ruskog doma, u svom obraćanju je naveo da je vrbasko Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva u deset godina postiglo odlične uspehe, poželeo da ih bude još više i potom Radoljubu Uskokoviću uručio zahvalnicu ustanove koju predstavlja.

U programu su učestvovali Plesni studio „Mon mirage“ iz Subotice, KC „Car Dušan Silni“ iz Feketića, KPD „Karpati“, Folkolorni ansambl KC Vrbas, kantautor Aleksandar Toković, kao i članovi vokalne i dramske sekcije Udruženja „Rod“.