Druga Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku

U Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu održana je druga Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku. Na smotri su učestvovali učenici iz 14 osnovnih i srednjih škola sa teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine, koji su se takmičili u tri uzrasne kategorije govoreći odabrane stihove crnogorskih pjesnika.

Svi učesnici smotre su dobili prigodne nagrade, među kojima knjigu “Pravopis crnogorskog jezika” poklon od Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja, i zastavu Crne Gore poklon od Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”. Pobjednici iz sve tri kategorije, zajedno sa svojim nastavnicima, osvojili su nagradno putovanje na Cetinje, prijestonicu Crne Gore.

Žiri u sastavu: master profesor književnosti i jezika Snežana Marković, master pravnik i dugogodišnji recitator i voditelj Milena Bulajić i profesor književnosti Aleksandra Vučinić, imali su težak zadatak da od velikog broja dobrih recitatora izaberu najbolje.

Učenici Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” iz Vrbasa, Jovan Čabarkapa i Jovan Dragnić bili su najbolji u kategorijama za niži i srednji uzrast, dok su u kategoriji srednjoškolaca prvo mjesto podijelile Jana Krivokapić, učenica Gimnazije i ekonomske škole “Svetozar Miletić” iz Srbobrana i Maša Bilić iz Gimnazije “Žarko Zrenjanin” iz Vrbasa.

Nagrade najboljim uručio je publicista i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović, koji je čestitajući organizatorima, đacima, njihovim nastavnicima i direktorima 14 vojvođanskih škola, istakao da je uspješna realizacija Druge pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku najljepši poklon crnogorske dijaspore svojoj postojbini Crnoj Gori za vašingtonsko dobijanje međunarodnog koda za crnogorski jezik.Organizatori smotre su bili Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca i Crnogorsko dramsko recitatorsko društvo iz Vrbasa.

Sjenku na izuzetno pozititivan događaj u crnogorskoj zajednici baca ponašanje Nacionalnog savjeta crnogorske manjine u Srbiji, koji ne samo da nije podržao manifestaciju već je i blokirao dobijena pokrajinska sredstva za tu namjenu, ne želeći da ih proslijedi organizatorima smotre, saopštava Informativna služba CKPD „Princeza Ksenija“.