Ravno Selo od 23. juna po drugi put centar filmskih zbivanja

Ravno Selo Film Festival koji će se, od 23. do 25. juna, održati po drugi put u ovom mestu vrbaske opštine, okupiće pod rukovodstvom svog najpoznatijeg meštanina, proslavljenog glumca i reditelja Lazara Ristovskog, značajna imena domaće kinematografije, kao i reprezente iz inostranstva. Izvesno je da će Festival u subotu 23. juna otvoriti srpski glumac Miloš Biković. Biković je i jedan od protagonista filma „Led“, ruskog reditelja Olega Trofima, koji specijalno za ovu priliku prvi put dolazi u Srbiju. Film će biti prikazan iste te večeri. Svečano otvaranje, zakazano za 20 časova, će upotpuniti i nastupi glumaca sa klase Lazara Ristovskog – Snežene Savić, Ljiljane Stjepanović i Radoša Bajića, koji će izvesti poznate hitove iz serija i filmova koje smo voleli. Ristovski će predstaviti i tizer filma „Kralj Petar Prvi, u slavu Srbije“, koji stvara zajedno sa sinom Petrom, a koji bi se mogao pojaviti već na idućem Film Festu.

Kako je povod za održavanje ovog Festivala obnova izgorelog Doma kulture u Ravnom Selu, nešto ranije u subotu biće održana konferencija za medije na kojoj će biti predstavljeni planovi za obnovu tog objekta. Drugi cilj manifestacije je promocija mladih autora. U okviru programa biće prikazano pet dugometražnih debitantskih igranih filmova: “Ederlezi rising” Lazara Bodrože, “Iskra” Gojka Berkuljana, “Zlatna petorka” Gorana Trenčkovskog, “Led” Olega Trofima i “Izvan granica ralnosti” Aleksandra Boguslavskog i Frančeska Činkvemanija. Biće dodeljene nagrade – Zlatni klip za najbolji film po izboru publike, Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta, kao i plaketa Zlatni klip za mladog autora.

“Uz projekcije filmova, Festival će obilovati  programima tokom sva tri dana. Gosti će biti najmlađi filmski stvaraoci, srednjoškolci i studenti FDU, čije će igrane i dokumentarne radove publika takođe moći da vidi. Filmske radionice počinju par dana ranije, a grupa od 12 omladinaca snimiće kratke filmove pod vođstvom mentora na temu ‘Selom kruže filmske priče’. Imaćemo i nekoliko predavanja na filmske teme uglednih sineasta”, otkriva nam Nada Savić, umetnički direktor Festivala.

Glavni programi biće održani na terenu iza Doma kulture, a ostali u osnovnoj školi, mesnoj zajednici i na imanju Dorf, i svi su besplatni za posetioce.  Detaljniji program festivala nalazi se ovde.