Salzburg u srcu Alpa – Skijaški turizam i turizam na vodi

U nekoliko prethodnih reportaža koje smo ponudili vezano za austrijski grad Salzburg koji broji  sto pedset hiljada stanovnika, a kojeg tokom godine poseti oko tri miliona turista, u turističkoj ponudi osim istorijsko-kulturnih spomenika i mngobrojnih kulturnih manifestacija, nude se  i zimska skijališta i mnogobrojna jezera. Iznad Salzburga koji se prostire u dolini reke Salzcah izdižu se visoki Alpi, Visoki Tauern na jugositoku, na krajnjem severozapadu Tauern Alpi  čija visina prelazi i 3000 metara, ali najseverniji masiv i najbliži gradu na rastojanju od 16 kilometara je prelepi Untersberg, koji se nalazi između Austrije i Nemačke i čija visina je iznad 1800 metara.

Grupi novinara iz Srbije koja je krajem aprila boravila u Salzburgu u organizaciji Turističke organizacije grada Salzburga, bilo je omogućeno da se popne na vrh Untersberga, naravno uz pomoć savremene uspinjače-gondole, koja je  kapaciteta za šezdest osoba i koja vodi do snežnih i belih vrhova ovog masiva. Interesantne priče i legende vezane za Utensberg nam je pričao vodič Jakup Rajting, pojašnjavajući da se nalazimo na visini od 1805 metara i da je ovaj planinski masiv pravo mesto za rekreaciju i odmor za odlazak iz gradske vreve Salzburga i predstavlja jednako dobro mesto za uživanje i leti i zimi.

Ispričao nam je priču o legnedi i kralju Fridrihu Barabarosi koji je spavao na planini sve dok mu brada nije porasla toliko da je tri puta mogla da obuhvati kameni planinski sto- do uskrsnuća. Rajting je ispričao da je Untersberg svojevremeno posetio i Dalaj Lama, koji je tada rekao da je ova planina posebno mesto, da zrači i daje posebnu energiju, što je doprinelo još većem i boljem imidžu planine, tako da je godišnje poseti i  obiđe preko 120.000 turista iz celog sveta.

Dolaskom na planinski vrh osim snežnih padina dočekale su nas male planinske brvnare pretvorene u planinske kafiće sa tradicionalnim kolačima i poslaticama, vrućim čajem i „šnapsom“. Sa visine od 1800 metara jasno se vidi granica i put ka Nemačkoj kao i cela dolina kroz koju teče  nemirni Salzcah, tako da smo imali jedinstven pogled na zelena polja u okruženju samog grada, sve to posmatrajući sa Alpa snegom obavijenih. Nadomak Salzburga prostire se najveći austrijski nacionalni park Hohe Tauren, koji obuhvata drugu planinu Grosglokner, gde se nalazi najveći glečer u Austriji pod nazivom Paserc, a zaštitni znak ove alpske planine je životinjica „alpski mrmot“.

Untersberg

Najseverniji masiv Alpa prostire se iznad grada Salzburga, nalazi se između granice Nemačke i Austrije. Dostupan i leti i zimi turistima svojom bogatom ponudom privuče godišnje i preko 120.000. turista.

Alpi nadomak Salzburga poseduju i veliki broj jezera, koje tokom leta okupljaju veliki broj posetilaca i turista, kao i ribolovaca. Raritet su ovde i lednička jezera,a najpoznatija su Celer,Obertrumer, Volfgang i Mond. Nakon celodnevnog boravka na Untersbergu, koji je protekao u znaku snega i sunca, naš domaćin  Jakob Rajting vratio nas je uz pomoć gonodole u samo podnožje planine i jednog planinskog restorana, okupanog u suncu, uređenog u tradicionalnom stilu sa ponudom domaće austrijske kuhinje koja je podrazumevala na meniju i planinsku pastrmku, ali i piće ili kako oni kažu domaći „šnaps“ od šišarki, koji je imao ukus  eliksira snage i energije, možda one energije o kojoj je kako nam je vodič rekao, prilikom svoje posete svojevremeno s velikim žarom pričao i Dalaj Lama.

Salzburg je dakle grad i turistička destinacija, koju svakako treba posetiti jer ima bogatu i raznovrsnu turističku ponudu, kulturnu, istorijsku, gastronomsku, ima razvijen skijaški turizam i jednako razvijen turizam na vodi. Ovaj grad nudi i bogat provod i zabavu, a razlog više za posetu je i to što i nije toliko daleko od nas.