Predstavnici Moskovskog regiona posetili Vrbas

Evgenij Vasiljevič Rašajev, direktor Ustanove za kulturu i sport grada Istra iz Moskovskog okruga, sa svoje dve saradnice, zadužene za sport i kulturu, Jelenom Pavlovnom Rajevom i Anom Viktorovnom Salovom, boravio je danas u poseti opštini Vrbas. Gosti iz Rusije razgovarali su sa Milanom Glušcem, predsednikom opštine Vrbas, o vidovima saradnje sa ovim regionom ruske prestonice na poljima obrazovanja, kulture i sporta, a dotakli su se i pitanja privrede.

Kako je rekao Rašajev, grad Istra dva puta godišnje priređuje međunarodnu manifestaciju na koju dolaze različiti umetnički kolektivi, po pravilu iz dvadesetak zemalja sveta, a poziv je otvoren i ovdašnjim kolektivima, društvima i ansamblima. “Drago mi je da se u Srbiji brinu o svojoj kulturnoj baštini, folklornim i drugim tradicijama, jer ne bi valjalo da nestanu ove posebnosti koje nas čine različitima, ali nas upravo i zbližavaju”, naveo je Rašajev.

Predsednik Glušac upoznao je goste sa karakteristikama opštine, brojem kulturnih manifestacija, društava, kao i sa brojem sporstkih klubova i sportskih takmičenja koja se u Vrbasu održavaju. “Povezivanje na kulturnom planu uvek je prvi korak, koji otvara i druge mogućnosti, a ova razmena može da prethodi kasnijim privrednim umrežavanjima. Iako je Vrbas dosta izgubio u odnosu na položaj koji je nekada imao, očuvali su se mnogi lepi epiteti iz tih vremena. Vrbas je “Olimp u ravnici”, “sigurna pesnička kuća”, “grad pesnika i gusala”, a opština i danas podržava manifestacije koje Vrbas drže na takvom glasu”, rekao je Glušac.

Gosti su, u pratnji predstavnika Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva “Rod”, položili venac na spomenik palim crvenoarmejcima, obišli su Gradski muzej kao i kompleks Centra za fizičku kulturu.