Otvorena izložba „Savremena pravoslavna slika“

Izložbom „Savremena pravoslavna slika“ u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbasa otpočela je nova izlagačka sezona. Radi se o postavci koja uključuje radove 34 autora, u selekciji umetničkog fotografa Rajka Karišića, o kojima je na otvaranju govorio Dušan Milovanović, istoričar umetnosti iz Beograda.

„Ovo večerašnje predstavljanje umetnika, različitih opredeljenja ali istovetnih usmerenja treba posmatrati kao pokušaj da se ukaže na ogroman vrt sklonjen od pogleda, u kome najlepši cvetovi bujaju. A pokazana je čitava lepeza mogućnosti, koje Pravoslavlje u svojoj biti nosi i sadrži“, kazao je Milovanović i dodao da ovo predstavljanje treba razumeti tek kao jedan od prvih pokušaja da se obrati veća pažnja na ovu „umetnost u daleki zapećak zaturenu“.

Kako je istakao Rajko Karišić, ovo je šesto predstavljanje ovih radova, a na ideju je došao tokom dugogodišnje saradnje sa mnogim umetnicima koji stvaraju u duhu pravoslavlja.

„Obilazeći razne galerijske prostore i izložbe, shvatio sam da ova tema nije gotovo nimalo zastupljena i da se nalazi negde daleko u zapećku. Zato sam se dogovorio sa Dušanom Milovanovićem, našim eminentnim istoričarem umetnosti, da mi pomogne u realizaciji ove priče. Tako smo i napravili odabir koji publika ima priliku da vidi i u Vrbasu“, pojasnio je Karišić.

U umetničkom delu programa, prigodnom Pričesnom pesmom predstavio se muzičar Marko Aleksić. Prisutne je, na početku nove izložbene sezone, pozdravila i Silvia Jelačić, galeristkinja Likovne galerije. 

fotografije: R. Karišić