Dodelom nagrada završen treći Festival debitantskog filma u Ravnom Selu

Progašenjem pobednika svečano je zatvoren treći Ravno Selo Film Festival. Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta festivala po izboru stručnog žirija osvojio je crnogosrki reditelj Andro Martinović za film Između dana i noći uz novčanu nagradu u iznosu od 1.500 evra.

“Film Između dana i noći Andra Martinovića je odabran jednoglasnom odlukom stručnog žirija kao najbolji na ovogodišnjem izdanju Ravno Selo Film Festivala. Kroz formu omnibusa Martinović je na vizuelno uzbudljiv način ispričao veoma emotivnu i snažnu priču o tri generacije očeva i sinova i njihovim životima i smrti. Prateći junake u tri prelomna perioda za istoriju ovog dela sveta, film preispituje odluke očeva i sinova koje se neminovno reflektuju ne samo na njihove živote već i na širi društveni kontekst koji je zapravo sistemom spojenih sudova povezan sa samim akterima. Svaka smrt povezana je sa nastavkom jednog ili nekoliko života, a jedan neispaljeni metak alegorijski će usmrtiti mnoge generacije koje dolaze”, rekla je predsednica žirija Marijana Janković po uručenju nagrade.

Zlatni klip za najbolji film po izboru publike dobio je italijanski film Čovek koji je kupio mesec, reditelja Paola Zuke, uz novčanu nagradu u iznosu od 1.000 evra.

Obrazloženje žirija predočila je predsednica žirija publike Maja Maraš: “Film Čovek koji je kupio mesec Italijana Paola Zuke najbolji je po mišljenju Žirija Publike. Urnebesna komedija o sardinijskom ribaru koji je obećao mesec ženi koju voli i o frenetično smešnoj potrazi za njim, osvojila je srca publike Ravnog Sela gde je film premijerno prikazan na teritoriji Srbije, a od jeseni će biti u distribuciji i u srpskim bioskopima”, kazala je Maraš.

Plaketu Prvi metar za najbolji kratkometražni omladinski film dobio je film Praskozorje, reditelja Andrije Mugoša sa Akademije umjetnosti Cetinje uz novčanu nagradu od 500 evra. Specijalno priznanje žirija osvojio je kratkometražni omladinski film Zalazak, rediteljke Dušanke Belade sa Akedemije umetnosti iz Novog Sada.

Lazar Ristovki, osnivač festivala pozdavio je publiku i zahvalio se celom Ravnom Selu i timu festivala i izjavio: “Projekat novog Doma kulture je gotov i dozvola se očekuje sledeće nedelje kako bi se počelo sa gradnjom. Planira se da novi Dom bude gotov za Ravno Selo Film Festival 2021. godine”, poručio je osnivač Ravno selo Film Festivala.