Banjalučki pisci gostovali u Vrbasu – Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“

Sa ciljem da što više građana Srbije upozna kulturu, umetnost i nauku Republike Srpske, i ove godine se širom Srbije održava manifestacija “Dani Republike Srpske u Srbiji”. Jedan od programa održan je u Vrbasu, u Narodnoj biblioteci “Danilo Kiš”, zahvaljujući uspostavljenoj saradnji opštine Vrbas sa Predstavništvom Republike Srpske u Beogradu. Reč je o kniževnoj večeri tokom koje su svoje literarno stvaralaštvo predstavili Milanka Blagojević i Berislav Blagojević, književnici iz Banjaluke, i sasvim slučajno prezimenjaci.

“Ovo je sedmi put u našoj zemlji, a treći put u našoj Biblioteci da se održava ova manifestacija koja poručuje da naš zajednički duh, jezik, književnost, kultura i običaji prevazilaze granicu na Drini. Srpska kultura nezamisliva je, samo u književnosti, bez Dučića, Šantića, Kočića, Selimovića, Andrića, Ćopića i drugih koji nam dolaze s one strane Drine, i ona sa njima i drugim umetnicima sa tih prostora čini jednu nerazdojivu celinu”, rekao je Darko Krčmar, u ime domaćina Narodne biblioteke, upoznajući publiku sa gostima.

Milanka Blagojević je po struci profesor srpskog jezika i književnosti. Poreklom je iz Banjaluke, a živi u Bosanskom Šamcu. U književnosti je prisutna 15 godina. Vrbašanima je predstavila svoju zbirku kratkih priča “Mandarinske patke”. Za 22 priče u ovoj knjizi, od kojih je nekoliko pročitala u čitaonici vrbaske Biblioteke, dodeljena joj je ugledna nagrada “Čučkova knjiga”.

Nagrađivan i plodan autor je i Berislav Blagojević, magistar geografskih nauka, koji takođe stvara poslednjih petnaestak godina romane, kratku prozu i poeziju. Jedini je iz Republike Srpske dobitnik stipendije “Borislav Pekić” za roman “Tiši od vode” koji se našao i u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

“Oprostićete mi što kod sebe nemam više primeraka svojih knjiga jer su sve izdate u Beogradu, pa sam ostao bez njih, budući da ne mogu da se lako nabave u Banjaluci. Preferiram da pišem kratke priče, pripovetke o običnim ljudima, takozvanu stvarnosnu prozu. Nedavno sam, da se isključim iz teških tema napisao roman za decu i mlade, ali takođe ne baš naivan, pod nazivom ‘Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru”, istakao je Blagojević.

Pisci iz Republike Srpske su zaključili da bez ovakve manifestacije verovatno ne bi imali priliku da opšte sa ljubiteljima književnosti u Vrbasu i da posete ovaj grad, ali su ih čitaoci pozvali u Vrbas prvom prilikom kada budu imali da predstave nešto novo. Ranijih godina, zahvaljujući “Danima Srpske u Srbiji”, u našem gradu izvedene su monodrame o Vuku Stefanoviću Karadžiću i Jovanu Dučiću, a predstavljena je i kultura opštine Zvornik.