Obilazak postrojenja i konsultacije na temu prečišćavanja otpadnih voda

Uz saradnju i podršku kompanije „Veolia Water Solutions & Technologies“ doo iz Beograda, upravljačem gradskog prečistača otpadnih voda u Vrbasu i EU nadzora nad izgradnjom i radom postrojenja – MISP iz Beograda, Ekolozi Vrbasa upriličili su poslovnim operaterima iz regiona obilazak postrojenja i tehničke konsultacije na temu mogućnosti i potencijala prečišćavanja otpadnih voda prehrambene industrije na potezu Velikog bačkog kanala, od Crvenke do Srbobrana. Skupu su se odazvali predstavnici: Karneks-a, Vital-a, Šećerane Crvenka, Medele, Jafe, Špiritane Panon iz Crvenke, Špiritane Reahem iz Srbobrana, JKP Vodovod iz Crvenke, VD Bačka iz Vrbasa.

„Zaključeno je da postoji obostrani interes za saradnju i skladno tome, dogovoreni su dalji bilateralni susreti. Prečistač radi sa četvrtinom kapaciteta i sasvim je poželjno priključenje industrije radi dostizanja optimalnih kapaciteta prerade vode, snižavanja troškova rada postrojenja i samim tim, cene usluge prečišćavanja, čime bi se stvorile pretpostavke za veći interes priključenja na kanalizaciju, kako privrede tako i građanstva. Potisni vod Crvenka – Kula je usko grlo sistema, koje bi se moglo ukloniti postavljnjanjem dodatnog, paralelnog ili zamenom postojećeg, širim. Dogovoreno je da u kratkom roku sve firme procene količine otpadnih voda koje bi mogli ustupiti prečistaču, kako bi se utvrdio stvarni potencijal saradnje privrede i prečistača Vrbas – Kula i kojim bi se utvrdio javni interes za eventualnom dodatnom podrškom društvene zajednice u dostizanju optimalnog, održivog funkcionisanja postrojenja vrednog 20 milona evra, što je glavni preduslov održivog čišćenja Velikog bačkog kanala“, navodi se između ostalog u saopštenu Ekološkog pokreta Vrbasa.

Ovaj sastanak deo je projekta EPV, „Cirkularna ekonomija – injekcija prirodnog u ljudsku zajednicu“, koji podržava Ministarstvo zaštite životne sredine i poslovni operateri Karneks, Vital, Sunoko, Šećerana Crvenka, Medela, Jafa, Panon, Reahem, Sojaprotein i Veolia.