U Vrbasu održan sastanak Mreže „Pošumimo Vojvodinu“

U partnerstvu sa Ekološkim centrom Stanište iz Vršca, Ekološki pokret Vrbasa organizovao je sastanak članica Mreže „Pošumimo Vojvodinu“ u hotelu Bačka u Vrbasu. Sastanku su prisustvovali predstavnici 15 udruženja od 24 članice Mreže. Na sastanku su se protežirale teme uključivanja profesionalne podrške u radu udruženja i Mreže, posebno pravnih savetnika, zatim bliže saradnje sa službama nadzora i kontrole, kao i upoznavanjem sa modelima samofinansiranja udruženja.

„Sa svojim uvodničarima, ovaj skup je dobio karakter međusektorske saradnje i to učešćem predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, odnosno načelnice Šumarsko lovne inspekcije Milene Grahovac i saradnika šumarskog inspektora Marka Đurkovića. Pravne savete u vezi odnosa sa pravosuđem dobili smo od Marine Mijatović, advokatice sa svojom saradnicom Lidijom Jovanović koji su ujedno i predstavnice udruženja Pravni skener iz Beograda. Ponudu za poslovnu saradnju udruženja su dobila od Predraga Sušića, direktora Ecology Syistem d.o.o – reciklerske firme iz Vrbasa, koji je ujedno i član Pokreta gorana Sombora sa kojima oporavlja i razvija respektivni rasadnik.

Dejan Maksimović, predsednik udruženja Ekološki centar Stanište iz Vršca, koji je i koordinator Mreže, u svom uvodu još jednom je izneo ozbiljna upozorenja o posledicama „nakaradnog finansiranja“ zaštite životne sredine i ogromne količine ubranog novca od ekoloških taksi, koji se nenamenski troši a usput izbacijuju floskule o besparici kao razlogu nerešavanja okeana problema koji pritiskaju ovu oblast.

Na sastanku se razvila dinamična diskusija između predstavnika udruženja, koja su ispred sastanka delegirale probleme sa terena, sa inspektorima, naročito načelnicom inspecije, gospođom Grahovac. Obrađeni su problemi masovne seče na Fruškoj gori i Vršačkim planinama, zatim u Deliblatskoj peščari, na reci Neri kod Bele Crkve, Srbobranu…


Samo šest šumarsko-lovnih inspektora pokriva Vojvodinu, što je premalo i razjašnjava mnoge zastoje u rešavanju problema sa terena ali opet, ne opravdava donosioce odluke o brojnosti i opremljenosti ove inspekcijske službe. Često se na terenu donose odluke koje su kompromisi u kojima drveće prvo strada na uštrub nečije ležernosti i nerada. Očiti je primer seče vetrozaštitnih pojaseva radi povećane bezbednosti saobraćaja. Sa ovim se gotovo legalizovala neprilagođena vožnja, ili kako neko reče, „legalizovano je bezakonje,“ navodi se u saopštenju EP Vrbasa.


Sastanak je realizovan u okviru projekta „Cirkularna ekonomija – injekcija prirodnog u ljudsku zajednicu“, koji je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine.