Obeležen Dan oslobođenja i Dan opštine Vrbas 20. oktobar

Dan opštine Vrbas, 20.oktobar, ove godine obeležen je u skladu sa situacijom izazvanom virusom COVID 19. Danas je obeležen skromnije i uz poštovanje svih propisanih mera. Kao i svake godine povodom dana opštine, i ove godine dodeljene su nagrade i  priznanja. Dobitnici ove godine su: Tatjana Gluščević, sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Vrbasa, Momčilo Кoprivica, istaknuti sudija i dugogodišnji Starešina Opštinskog suda za prekršaje Vrbasa, i Udruženje likovnih umetnika opštine Vrbas. “Кažu da tamo gde ima rezulata ima i nagrada.  Tako je i ove, kao i prethodnih godina, Кomisiji za dodelu Nagrade opštine Vrbas pristiglo dosta predloga. Svi predlozi su bili kvalitetni. Кomisija nije imala nimalo lak zadatak da među njima izabere dobitnike Nagrade opštine Vrbas  za ovu godinu. U ime Кomisije za dodelu Nagrade opštine Vrbas i u moje ime želim da čestitam dobitnicima Nagrade i poželim im puno uspeha u radu i stvaralaštvu” rekao je Milan Glušac predsednik Komisije za dodelu nagrade opštine Vrbas.

Tatjana Gluščević , sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Vrbasa pravi  je primer osobe kojoj  je posao postao opredeljenje, a opredeljenje da se pomogne osobama u nevolji.  Za svu humanost, spremnost da pomogne u nevolji , za angažovanje u organizaciji pomoći kod humanitarnih katastrofa, elementarnih nepogoda, epidemija i drugih nedaća , za rušenje stereotipa i predrasuda u odnosu na osetljive grupe stanovnika sa kojima radi , za to što teškoće podnosi stojički , bez mnogo žalbi  svesna značaja posla koji radi dodeljuje joj se Nagrada opštine Vrbas kao najviše priznanje koje dodeljuje naša lokalna samouprava.

Svečanoj sednici Opštinskog veća i uručenju Oktobarskih nagrada prethodilo je polaganje venaca na spomenik Palim borcima i žrtvama fašizma u centru Vrbasa, kao i na druga spomen obeležja.

Momčilo Кoprivica,  istaknuti sudija  i  dugogodišnji starešina, odnosno predsednik Odeljenja prekršajnog suda u Vrbasu kao izuzetni poznavalac prava,  svojim radom, delom, i odnosom je najbolji primer, kako se ova izuzetno odgovorna i zahtevna dužnost obavlja. Sudijsku dužnost  obavlja profesionalno,  stručno i časno , a kao starešina i predsednik Suda ispoljio je posvećenost, predanost i izuzetne organizacione sposobnosti.

Udruženje likovnih umetnika Opštine Vrbas osnovano je 1970. godine. Ono danas okuplja više od  100 članova. Zajednički cilj da se i sredina kao što je Vrbas, stvaralački uzdigne i dostigne onaj umetnički kvalitet koji će biti vrednovan i u zemlji i u inostranstvu. Na humanitarnom planu, kolektivno i pojedinačno, ULUV od samog početka svog osnivanja pa sve do današnjeg dana organizuje, učestvuje i doprinosi svim akcijama i aktivnostima drugih Udruženja, ustanova, škola…Ono sa čime se ULUV posebno ponosi i što neguje čitav niz godina jesu dva Likovna Salona (kolektivne izložbe ULUV-a) – Prolećni i Jesenji.  Za svu lepotu koju nesebično poklanja Vrbasu, za afirmaciju originalnog umetničkog stvaralaštva umetnika u našoj opštini i šire, za sav aktivizam , svetlost i ogromnu energiju koja najlepšim bojama godinama  gradi sliku punu duginih boja koja gradi most između prošlih i budućih vremena dodeljujući Udruženju likovnih umetnika opštine Vrbas Nagradu opštine Vrbas želimo da kažemo jedno veliko hvala “, navodi se, između ostalog, u obrazloženju Komisije za dodelu Nagrade opštine Vrbas.

Posebno priznanje

Opštinsko veće opštine donelo je Odluku da se ove godine dodeli Posebno priznanje opštine Vrbas za izuzetno požrtvovanje, posvećenost i doprinos u borbi protiv COVID-a 19. Posebno priznanje dodeljeno je Policijskoj stanici Vrbas, Opštoj bolnici Vrbas, Domu zdravlja „Veljko Vlahović“ Vrbas i Gerontološkom centru Vrbas. “Namera nam je da Posebnim  priznanjem  nagradimo  one koji su se nesebično angažovali u borbi protiv epidemije Кovida 19 u našoj opštini.  Teško vreme  probudilo je kod naših sugrađana divne osobine kao što su solidarnost, požrtvovanost i nesebičnost. Funkcionisali smo kao tim, kao prava lokalna  zajednica u borbi sa teškim i nevidljivim neprijateljem koji se proširio u celom svetu. Današnji dobitinici primaju priznanje u ime svih zaposlenih u njihovim ustanovama. Ovom prilikom hteo bih da ukažem da je činjenica  da se retko do sada  dešavalo da je toliko mnogo nas , zavisilo od  relativno malog broja vas koji ste obavili  teške i  odgovorne poslove  na najbolji mogući način”, rekao je Milan Glušac, predsednik Komisije za dodelu nagrade opštine Vrbas.