Sa delegacijom EU o unapređenju rada Prečistača Vrbas-Kula

Opština Vrbas uspešno je preuzela upravljanje Centralnim postrojenjem za preradu otpadnih voda – CPPOV, koji je izgrađen uz podršku Evropske unije, zaključeno je na današnjem sastanku predstavnika opštine Vrbas sa predstavnicima Evropske komisije i Delegacija EU u Srbiji. Na sastanku, kom su prisustvovali i predstavnici Ministarstva životne sredine i Ministarstva za EU integracije, bilo je reči o daljim modalitetima i mogućnostima unapređenja rada prečistača kroz uključivanje privrednih subjekata uz Veliki bački kanal u rad prečistača.

Ingrid Sager, zadužena za životnu sredinu u Evropskoj komisiji, i članovi Delegacije EU u Srbiji, naglasili su da je od posebnog značaja da se do kraja godine stvore uslovi za priključenje velikih industrijskih sistema u Vrbasu na prečistač otpadnih voda.

Na sastanku je konstatovano da je u izgradnju prečistača uloženo 23 miliona evra i da postrojenje ima veliki kapacitet, a da je cilj njegove gradnje poboljšanje sanitarnih i zdravstvenih uslova u opštinama Vrbas i Kula i okolnim selima. Na sastanku je bilo reči o daljim koracima u radu postrojenja.

„Odgovorno upravljanje otpadnim vodama je jedan od prioriteta opštinske administracije. Zdravlje Vrbašana je naš imperativ i naš glavni zadatak. Centralni prečistač je postrojenje od strateškog značaja za našu životnu sredinu. Takođe, radi unapređenja ekoloških standarda u našoj opštini, mi ove godine značajna sredstva investiramo u završetak gradnje kanalizacione mreže u naseljenim mestima, što je preduslov za rad prečistača u punom kapacitetu“, rekao je na sastanku predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević.