Ministarka Gojković posetila u Vrbasu Muzej i Dom kulture u izgradnji

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković danas je tokom posete Vrbasu obišla zgradu Doma kulture i tom prilikom istakla da je Ministarstvo spremno da pomogne nastavak radova kako bi Vrbas dobio svoju pozorišnu zgradu.

Gojković je nakon obilaska zgrade Doma kulture, čija je izgradnja započela još 1991. godine, rekla da tokom ove godine preko projekta „Gradovi u fokusu“ mogu se ulaganjem pokrenuti radovi na završetku ove zgrade, u kojoj se nalazi i pozorišna sala.

„Ove godine možemo da počnemo sa prvih 20 miliona dinara kako bi pokrenuli ponovo radove. Ukoliko ne krenemo brzo da radimo, i ova što je do sada urađeno će propasti. To je dobra sala koja predviđa 450 mesta. U tom okviru moramo razmišljati i o nekom novom pozorišnom festivlu, koji će skrenutu pažnju na sebe, ne samo ljudi koji žive ovde ili u okruženju, nego pozorišne publike i pozorišnih stvaralaca širom Srbije“, napomenula je ministarka kulture.

Gojković je izrazila uverenje da ukoliko se nastavi tim tempom, zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja, u skorije vreme može da se otvori pozorište u Vrbasu posle 30 godina. Gojković je izrazila uverenje da će i krajem godine moći da se dodatno uloži i da 2023. godina može biti godina otvranja pozorišta u Vrbasu.

Ministarka kulture i informisanja je obišla Muzej u Vrbasu koji zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja realizuje projekat uređenja i opremanja izložbenog prostora Muzeja, a izdvojenim sredstvima obezbeđena je i nabavka opreme za digitalizaciju i prezentaciju kulturnog nasleđa, kao i radovi na opremanju likovnog depoa.

Gojković je napomenula da je Ministarstvo poslednjih nekoliko godina pružlo podršku Muzeju opštine Vrbas u iznosu od 4,5 miliona dinara za 8 projekata, kao i da je to sada muzej sa dobrim postavkama u kojima mogu da uživaju ne samo građani opštine Vrbas, već i svi oni koje interesuje kulturni sadržaj koji ovaj Muzej može da pruži.

Predsednik opštine Predrag Rojević naglasio je da se Vrbas poslednjih godina značajno razvija i postaje ponovo poljoprivredni, sportski, ali i kulturni centar zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije, kao i da opština Vrbas inače nosi epitet grada kulture.

Rojević je ukazao da je jedan od najvećih prioriteta opštine završetak Doma kulture, koji se gradi od 1991. godine i dodao da je predočio ministarki kulture da je to najveći problem lokalne zajednice, jer svi građani opštine Vrbas zaslužuju da imaju kulturne sadržaje i da deca i mladi ne idu na predstave u Novi Sad, Beograd i Suboticu nego da to imaju u svojoj opštini.