Izložba „Autoportreti“ – 100 godina od smrti Jozefa Pehana

Izlagačka sezona u Gradskom muzeju Kulturnog centra Vrbasa otvara se u četvrtak, 24. februara, postavkom kojom se i zvanično započinje obeležavanje jubileja od nemerljivog značaja za celokupnu kulturnu istoriju grada – 100 godina od smrti Jozefa Pehana. Prvi program je izložba Autoportreti, koju otvara Nikola Kusovac, istoričar umetnosti.

„Na samom početku obeležavanja ovog velikog jubileja, stogodišnjice smrti Jožefa Pehana, organizujemo prvu izložbu njegovih autoportreta. Sama postavka te izložbe će biti obogaćena i delima naših savremenih umetnika, odnosno, pozvano je devet umetnika koji žive i stvaraju na teritoriji Vrbasa da naprave svoje autoportrete i ti portreti će se priključiti Pehanovim delima. Na taj način želimo da napravimo vezu između savremenog stvaralaštva i onoga što je Pehan nama u amanet ostavio“, najavila je Silvia Jelačić, dr likovne umetnosti.

Jozef Pehan stvarao je na prekretnici 19. i 20. veka i jedan je od najznačajnijih umetnika vojvođanskog prostora, a poseban pečat ostavio je u slikarstvu kao začetnik secesije. Kroz projekat Gradskog muzeja „Jozef Pehan – vek posle“, biće predstavljen i kao fotograf, skulptor, karikaturista, a njegovu svestranost publika će moći da upozna i kroz postavke muzejske građe koja do sada nikada nije izlagana.

„Gradski muzej i Kulturni centar ove godine će organizovati niz programa koji će trajati čitavu godinu kako bi se u gradu povećala svest za pripadnike zajednice o značaju Jožefa Pehana, njegovog lika i dela, ne samo u svetu likovne umetnosti, već i uopšte u kulturnom životu Vrbasa, jer je on bio svestran umetnik, nije bio samo slikar“, rekla je Vesna Grgurović, arheolog i rukovodilac Muzeja u Vrbasu.