Konkurs za mlade – „Pronađi najlepši, najšareniji ili najveći list“

Kulturni centar Vrbas, Škola crtanja „Školica crtica“ i Javna agencija za zoohigijenu i poljoprivredu opštine Vrbas, raspisali su nagradni konkurs za mlade „Pronađi najlepši, najšareniji ili najveći list“. Oni koji to žele, mogu i da oslikaju svoj list.

Radove je potrebno dostaviti na adresu Likovne galerije Kulturnog centra Vrbasa, Maršala Tita 81, uz poštovanje pravila da jedno dete može dostaviti jedan rad u jednoj kategoriji. Konkurs traje do 05. decembra.

Takođe, organizatori pozivaju zainteresovane za učešće na konkursu da inspiraciju potraže na izložbi pod nazivom Oblivion/Zaborav, na kojoj će javnosti biti dostupne fotografije na lišću umetnice Dunje Stanojević. Otvaranje izložbe zakazano je za 14. novembar i traje do 02. decembra.

„Ova vrsta štampe čini alternativni fotografski postupak u kom se fotografije štampaju umesto na tradicionalnim podlogama poput regularnog ili fotografskog papira, na prirodnom lišću. Nakon što se predmet štampe odredi, digitalno pripremi, i odštampa, postavlja se preko lista, stvarajući stanje vakuma. Rezultat prenošenja otiska ostvaruje se pod sunčevom svetlošću, delovanjem fotosinteze. Posle nekog vremena i vidne promene pigmenta lista, dalje izlaganje suncu se prekida. Sledeći korak pri zadržavanju otiska, fiksiranja i onemogućavanja njegovih daljih promena čini se utapanjem lista u mešavinu hemikalija na određen vremenski period, u cilju strukturalne hemijske promene lista, njegovog pigmenta na odabranim mestima. Proces preispituje i dovodi u pitanje ulogu eksperimenta u oblasti grafike. Ako bi priroda zaborava imala svoju fizičku formu, ta bi forma izgledala ovako“.

Dunja Stanojević rođena je 1998. godine u Kragujevcu. Diplomirala je na studijskom programu Likovne umetnosti, modul Slikarstvo, na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu 2021. godine.