Savremena medicinska oprema

Uprava za kapitalna ulaganja izdvojila 27 miliona dinara za OBV

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju prof. dr Vesna Kopitović i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković posetili su   Opštu bolnicu u Vrbasu. Za potrebe rada vrbaške bolnice, sredstvima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine nabavljena je savremena medicinska oprema. Ukupna vrednost nabavljenih medicinskih aparata iznosi 26.952.000,00 dinara. Prema doluci, Uprava za kapitalna ulaganja za izdvojila je novac za nabavku dva aparata za anesteziju sa integrisanim gasnim monitoringom ( 8.388.000 dinara ), video endoskopskog stuba sa video gastroskopom i video kolonoskopom (9.036.000,00 dinara), elektrohiruške jedinice za sečenje i koagulaciju ( 948.000 dinara ), laparoskopskog video lanca sa setom instrumenata (5.664.000,00 dinara) i mašine za pranje i dezinfekciju endoskopa (2.916.000 dinara).
„Opremanjem obezbeđujemo kvalitetniji rad u hiruškim salama i na pregledima, a važno je da će se sada skratiti liste čekanja. Ako Vojvodina ulaže u opremu, apelujem na Ministarstvo zdravlja da u Opštoj bolnici Vrbas nedostaju pedijatri, ginekolozi, a da nema nezaposlenih specijalista na birou. Moramo odobravati specijalizacije mladim lekarima, a sa novim kadrovima i ovo što mi ulažemo biće još bolje upotrebljeno. Inače, trenutno vojvođanskom zdravstvu nedostaje čak 760 specijalista, a nedopustivo je da teret plaćanja specijalizacija pada na bolnice, već bi Ministarstvo zdravlja trebalo da u buxetu za narednu godinu obezbedi sredstva za ovu namenu „, istakla je Kopitović
Prema rečima Nebojše Malenkovića direktora Uprave za kapitalna ulaganja u želji da 235.000 stanovnika, koliko gravitira ka Opštoj bolnici Vrbas, ima kvalitetne zdravstvene usluge, Vlada Vojvodine je preko Uprave za kapitalna ulaganja obezbedila 27 miliona dinara za preko potrebno obnavljanje opreme u ovoj zdravstvenoj ustanovi. „Uz ono što Opšta bolnica već poseduje, sigurni smo da uspešno podižemo nivo zdravstvene zaštite u Vrbasu i Vojvodini. Već danima i nedeljama obilazimo bolnice, doniramo novu, kvalitetnu medicinsku opremu. Dakle, ne krečimo objekte već ulažemo u važne projekte koji imaju za cilj da smanje liste čekanje i pomognu zdravstvenim radnicima da dobro rade svoj posao, na zadovoljstvo pacijenata“, rekao je Malenković.
Goste iz Novog Sada primio je dr Jovan Janić, direktor Opšte bolnice, koji je istako značaj dobijene opreme.
„Liste čekanja kod nas su kraće nego na klinikama. Za operacije su mesec do dva meseca, a za neke preglede nešto duže i stalno se trudimo da ih što više smanjujemo. Novi aparati umnogome će skratiti te liste zato što praktično aparat kolonoskop do sada nismo imali. Ustvari, imali smo ali nisu bili u funkciji; jedan je bio toliko star da ga nisu ni vratili sa servisa jer više nije bilo delova za njega, a drugi je bio stalno na popravkama. Pacijenti su se ispitivali starijim metodama ili u drugim ustanovama. Sada ćemo konačno unaprediti kvalitet usluga, bolje zaštititi pacijente i skratiti liste čekanja“, rekao je dr Jovan Janić.


[cwa id=’str-vesti-8-naslova’]