Održani drugi dani Svetosavlja opštine Mali Iđoš

Manifestacija pod nazivom “Drugi dani Svetosavlja” održani su u 29. i 30. januara, u Feketiću i Lovćencu, u organizaciji KC-a “Car Dušan Silni”

Svetosavska svečanost, koja se tradicionalno po drugi put održava u opštini Mali Iđoš, na inicijativu osnivača Kulturnog centra “Car Dušan Silni” Ksenije i Gorana Đukića, upriličen je raznovrstan program. U petak, 29. januara, u holu OŠ ”Vuk Karadžić”, u Lovćencu održano je veče poezije, proze, muzike i likovnog stvaralaštva, a druge večeri 30. januara u Domu kulture, u Feketiću, program je nastavljen u formi Svetosavske akademije.
Veče poezije je proteklo uz brojno prisustvo književnika iz Beograda, Vrbasa, Subotice i opštine Mali Iđoš. U okviru ove umetnički nadahnute večeri po konkursu “Svetosavlje kao inspiracija”, pročitani su i predstavljeni najbolji literarni i likovni radovi učenika osnovnih škola, koji su sutradan na akademiji dobili poklone i zahvalnice od strane Kulturnog centra. Svoj književni talenat prezentovali su i mladi pesnici iz Feketića i Lovćenca, praćeni kompozicijama učenika muzičke škole.
Dani Svetosavlja su u okviru ove manifestacije, dobili svoj epilog, održavanjem Svečane Svetosavske akademije u Feketiću 30. januara, čiju je širinu i prostor Doma kulture ispunio brojni auditorijum okupljen te večeri. Osim glumačke grupe Kulturnog centra, u izvođenju delova Mojkovačke bitke, povodom obeležavanja stogodišnjice, gostima su se predstavili KUD-ovi iz opštine Mali Iđoš, Bačke Topole i Romski KUD “Darda”. Više od stotinu učesnika koji su upriličili ovu manifestaciju kasnije su nastavili druženje uz igru i muziku u Vatrogasnom domu, u Feketiću.
Hodeći Savinim stopama, na ovaj način, predstavljena je i objedinjena mulitkulturalnost svih naroda koji ovde žive već decenijama, poštujući svoje, ali i tuđe običaje i tradiciju.


[cwa id=’str-vesti-14-naslova’]