Krivične prijave protiv predstavnika OO DSS Vrbas

Krivične prijave koje je visoki funkcioner Srpske napredne stranke Igor Bečić podneo protiv Gojka Perovića, predsednika OO DSS Vrbas i njegovog zamenika Igora Kankaraša, bila je tema konferencije za novinare koja je održana u prostorijama OO DSS Vrbas. Kako kažu u OO DSS na teret im se stavljaju najteža krivična dela i to udruživanje radi nasilnog rušenja Ustavnog poredka,  protivustavno delovanje, narušavanje ugleda države Srbije kao i narušavanje ugleda visokih Državnih funkcionera.

“Ovo je politički pritisak najniže vrste. Kao dokaz, za podnošenje krivične prijave je navedeno  pismo, štampano na običnom papiru u kome je kao autor naveden Patriotski blok – DSS Dveri, a sve bez potpisa i pečata istih. Iako se sa većinom novedenog u pismu, koje smo imali priliku da vidimo,  slažemo, mi ne stojimo iza toga. Nismo bili ni u tehničkoj ni u finasijskoj situaciji da štampamo takav letak”, rekao je Perović odbacujući mogućnost da iza spornog letka stoji OO DSS Vrbas.

Prema rečima Igora  Kankaraša, za krivičnu prijavu i ceo postupak nadležno je Više tužilaštvo u Somboru, a za dela koja im se stavljaju na teret najmanja zaprećena kazna  iznosi  10 godina zatvora. “Izgleda da je predizborna bitka za lokalne izbore koji će se održati naredne godine počela i to na naj prljaviji mogući način”, rekao je Kankaraš.

_____________________________________________________________________

Saopštenje OO DSS Vrbas

U svetlu poslednjih postizbornih događaja, pod plaštom slobodnog širenja LOKALNE AUTOKRATIJE i uterivanja straha u kosti, dokoni visokoi funkcioner SNS, nakon dosadne predizborne kapanje, u kojoj na lokalu nije imao pomoć drugara iz visoko-obrazovnih ustanova, rešio da i on učini nešto za partiju kojoj toliko duguje.
Visokopoštovani magistar je lično podneo krivične prijave protiv svojih političkih neistomišljenika. Krivične prijave podnete protiv predsednika OO DSS Vrbas Gojka Perovića i njegovog podpredednika Igora Kankaraša, nisu ništa drugo do politički pritisak najniže vrste. Na teret im se stavljaju najteža krivična dela:

1.Udruživanje radi nasilnog rušenja Ustavnog poredka
2. Protivustavno delovanje
3. Narušavanje ugleda države Srbije
4. Narušavanje ugleda visokih Državnih funkcionera

Za nabrojana dela je nadležno Više tužilaštvo u Somboru, a najmanja zaprećena kazna za ova dela iznosi “svega“ 10 godina zatvora.
Važno je napomenuti da slične kvalifikacije, koje se stavljaju teret našim istaknutim članovima Opštinskog odbora, nisu izrečene još od policijske akcije „Sablja“.
Pri tome, krivičnu prijavu ne prati nijedan zdravorazumski i iole validan dokaz da su počinili delo koje im se stavlja na teret.
Kao dokaz, navedeno je pismo, štampano na običnom papiru u kome je kao autor naveden Patriotski blok – DSS/Dveri a sve bez potpisa i pečata istih.
Sa žaljenjem ističemo da pismo nismo bili u materijalno-tehničkim mogućnostima da „proizvedemo niti stavimo u promet“ . Ističemo „Sa žaljenjem“ jer smo pismo videli i možemo da se složimo sa većinom navoda iz istog.
Pa, iako je krivična prijava pravni nonsens, poučeni viđenim (fantomke na Savamali, dešavanje u Odžacima, RTV-u i posebno „prijateljskim ubeđivanjem uz piće“ u Apatinu) izražavamo opravdanu zabrinutost da bi partijski tužioci, sudije i sudovi naša dva istaknuta člana mogli da procesuiraju i osude bez ijednog dokaza.
Tako je bilo u vreme nemačke okupacije 1942.-1945., tako je bilo od 1946.-1951., tako je nažalost i danas.
Ostaje da lebdi u vazduhu otvoreno pitanje:
Da li je magistar ovo uradio na svoju ruku, bez konsultovanja pravnika i centrale svoje partije?
Posebno zabrinjava činjenica da je premijer pravnik, dozvolio da ovakav pravni nonsens ide uz ime partije kojom predsedava.
Ovo je ujedno i ispunjenje najavljenih odmazdi, doduše legalnim sredstvima . Upozoreni smo još tokom aprilske kampanje da nešto slično možemo da očekujemo (o čemu svedoči i sms prepiska Kažić-Perović) Možemo li sutra očekivati radikalnije poteze iz OO SNS Vrbas u vidu fizičkih napada na članove OO DSS Vrbas?
Izgleda da je predizborna bitka za lokalne izbore 2017. počela i to na naj prljaviji mogući način.