Vrbašani u Beču prezentovali projekat JPP zamene javne rasvete po ESCO modelu kreditiranja

Predstavnici opštine Vrbas  učestvovali su na  11. Konferenciji „Primeri projekata energetske efikasnosti i primeri dobre prakse”, koja je održana u Beču. Vrbašani su otputovali u Beč na poziv EBRD-a, opština Vrbas predstavljali su Milan Glušac, zamenik predsednika opštine, Željko Zečević, energetski menadžer KEM i Igor Milović, rukovodilac odeljenja za komunalne i građevinske poslove Opštinske uprave. Na dvodnevnoj konferenciji u organizaciji „Energy Community“, uz podršku EBRD-a i Svetske Banke, opština Vrbas je predstavila Projekat JPP zamene javne rasvete po ESCO modelu, gde se investicija vraća isključivo kroz uštedu energije, kao prvi uspešno realizovan projekat takve vrste u ovom delu Evrope.

Opština Vrbas jedina je prisustvovala u svojstvu lokalne samouprave što je svakako od velikog značaja za Vrbas. Tom prilikom Milan Glušac zamenik predsednika opštine Vrbas, zahvalio se organizatorima na ukazanom poverenju i podršci tokom realizacije ovog projekta. Istakao je da je novo opštinsko rukovodstvo prepoznalo odmah na početku svog mandata značaj energetskog menadžmenta u vođenju lokalne uprave, ali pre svega kvalitet i stručnost inženjera koji se bave ovim pitanjem.

Bec 3

“Timskim radom i maksimalnom podrškom lokalne samouprave u realizaciji projekata energetske efikasnosti, Vrbas je postao lider u Srbiji na polju energetskog menadžmenta, a Kancelarija za energetski menadžment, najopremljenija i najstručnija u zemlji”, reako je Glušac.  On je istakao neke od rezultata uspešnosti vođenja ove politike, kao što su nominacije za evropsku i svetsku nagradu za energetsku efikasnost u 2015. godini, sertifikacija i implementacija ISO 50001 standarda (kao jedna od prvih opština u Evropi koja ima ovaj standard), razvijanje sopstvenog softvera za praćenje energetske potrošnje javni objekata ISEM, ulaganje u projekte energetske optimizacije javnih objekata, projekat zamene javne rasvete u Bačkom Dobrom Polju  (gde je ostvarena ušteda u potrošnji energije od 44%), učešće u projektu SECO Švajcarskog ministarstva finansija, kao i niz inovativnih projekata kao što je projekat prvog ZERO Energy objekta, vrtića u Vinogradima, Plana detaljne regulacije „bloka 20“ gde je predviđena izgradnja „zelenog naselja“ (prvog takve vrste u Srbiji), uštede u vodosnabdevanju kroz automatizaciju procesa.

Željko Zečević je tokom prezentacije tehničkog dela, pored tehničkih detalja projekta predstavio i rad Kancelarije za energetski menadžment. Učesnici konferencije iskazali su posebnu zainteresovanost za softver ISEM, kao jedinstven takve vrste u našoj zemlji, koji je KEM sam razvio. Nakon prezentacije , svi prisutni su uzeli učešće i postavljali pitanja predstavnicima opštine Vrbas. Milan Glušac je zamolio sve relevatne činioce na ovom skupu da imaju u vidu opštinu Vrbas kao pouzdanog partnera koji se u više navrata dokazao na raznim projektima i da ubuduće želimo da zajedno sarađujemo i na drugim projektima. Kao i da smo otvoreni za implementaciju novih tehnologija i da imamo želju da kroz nova partnerstva prikupimo nova znanja, tehničke i finansijske resurse, a sve u cilju povećanja kvaliteta života naših sugrađana. Na kraju prezentacije, predsedavajući konferencije gospodin Toivo Miller iz EBRD-a, čestitao je opštini Vrbas ne samo na realizaciji ovog projekta, već i na ostalim rezultatima u politici energetskog menadžmenta, koji može poslužiti kao primer dobre prakse svim lokalnim samoupravama u Evropi. Na kraju je pozvao opštinu Vrbas da pomogne drugim opštinama zemalja zapadnog balkana u realizaciji projekata energetske efikasnosti.

Bec 2

Republiku Srbiju pored naše opštine predstavljali su predstavnici Ministarstva energetike, a pored naše zemlje konferenciji su učestvovali predstavnici zemalja jugoistočne Evrope i institucija Evropske unije koji se bave ovim pitanjima (EBRD, EECG, ECS, GIZ, REEP, KfW,Svetska banka). Tokom konferencije delegacija opštine Vrbas sa svima njima je imala niz bilteralnih susreta, tokom kojih je dogovorena dalja saradnja u oblasti energetske efikasnosti.