Izveštaj sa XXIX sednice SO Vrbas

Milan Glušac, novi predsednik opštine Vrbas, dr Bratislav Kažić podneo ostavku – Nenad Velicki iz DS prešao u SNS i imenovan za zamenika predsednika opštine – Veljko Kovačević podneo ostavku na mesto direktora JP za prevoz putnika Vrbas – Željko Milović novi odbornik iz redova SPS-a

Sednica novo

Poslednju pred letnju pauzu, XXIX  sednicu SO Vrbas, obeležilo je nekoliko ostavki na funkcije i nova imenovanja. Na samom početku sednice odbornici su većinom glasova dozvolili predstavnicima sindikata JP za prevoz putnika “Vrbas” da se javno za govornicom obrate odbornicima i iznesu svoje zahteve. Između ostalog, predstavnici sindikata su od odbornika SO Vrbas i rukovodstva opštine zahtevali da se aktivno uključe u rešavanje problema u JP za prevoz putnika “Vrbas”, jer zaposlenima u ovom preduzeću zarada kasni 10 meseci.

Odmah nakon toga doktor Bratislav Kažić, podneo je ostavku na mesto predsednika opštine Vrbas. Automatski, prestala je i funkcija zameniku predsednika, Milanu Glušcu, kao i članovima opštinskog veća. Prilikom obrazloženja ostavke, Kažić je rekao da, na žalost, nije mogao pa reši neke od problema u opštini i da je to jedan od najvećih razloga zbog kojeg želi da se povuče sa predsedničke funkcije.  „U svom radu vodio sam se Njegoševom devizom da je ‘svak rođen da po jednom umre, a da čast i bruka žive dovijeka’. Ovom ostavkom želim da skrenem pažnju republičkoj vlasti, i ako ova ostavka to postigne, smatraću da sam uspeo. Nisam video način da nastavim da se bavim politikom, a da to rezultira uspehom. Zahvaljujem se saradnicima, pomoćnicima, članovima Veća, predsednici SO i ostalima. Bolje jedan dan sokolom, nego sto godina vranom“, rekao  je Kažić.

Autobuska Sednica novo

U toku sednice desile su se još neke promene, uključujući prelazak Nenada Velickog iz odborničke grupe DS-Bojan Pajtić u grupu odbornika okupljenu oko SNS. Nakon toga, na dnevnom redu bilo je potvrđivanje mandata novim odbornicima, jer su Milorad Radojević i Emilija Bajac obavestili SO da podnose ostavke, a zatim je izabrano novo rukovodstvo opštine Vrbas, predsednik opštine, zamenik predsednika i članovi Opštinskog veća.

Sa dvadeset i šest glasova „za“ odbornici SO Vrbas, izabrali su Milana Glušca za Predesdnika opštine Vrbas, dok će funkciju Zamenika predsednika opštine obavljati Nenad Velicki. Opštinsko veće imaće sedam članova i to će biti Jovan Kovačević, Jovana Vujtović, Danilo Maraš, Jelena Zbućnović, Marijan Mijanović, Duško Ćutilo i Goran Pejović.

Sednica 006 novo

Obraćajući se odbornicima novoizabrani predsednik opštine, Milan Glušac, zahvalio se na poverenju i rekao da mu je čast što će voditi opštinu Vrbas. „Jedan od najvećih izazova ovog posla je rešavati ključne probleme sa kojima se suočava naša sredina, među kojima sigurno najveći problem jeste nezaposlenost, koja je rezultat smanjene privredne aktivnosti usled tranzicije i privatizacije. Voljan sam da lično, svim raspoloživim snagama, za našu opštinu učinim najbolje, da je predstavljam na najbolji mogući način, da iskoristimo svi zajedno priliku da kada imamo republičku i pokrajinsku vlast. Sasvim sam siguran da ćemo naići na razumevanje i pomoć naših predstavnika u parlamentu. Trebalo bi da zajedničkim snagama i svom raspoloživom energijom vratimo Vrbasu bar deo stare slave koje smo nekada uživali, da na taj način doprinesemo boljem kvalitetu života naših građana”, rekao je Glušac.

Između ostalog odbornici SO Vrbas  usvojili su izveštaje javnih preduzeća, ustanova i agencija. Tačka dnevnog reda, Izveštaj rada JP za prevoz putnika Vrbas,  izazvala je diskusiju odbornika koji su se osvrnuli na zahteve zaposlenih. Dragan Sitijepović odbornik SDS rekao je da je on upozoravao na loše poslovanje u ovom preduzeću već tri godine, a da je sada problem kulminirao. “Tek kada smo dobili izveštaj o radu ovog preduzeća za 2015. godinu, videli smo da je 70 miliona negativni poslovni rezultat. Kako to da već u prvoj polovini godine rukovodstvo nije primetilo pa preduzeće ide u sunovrat? Podržali smo predlog novog direktora Kovačevića kada je 3. marta predložio da se hitno napravi plan za reorganizaciju preduzeća, jer se to činilo kao jedino rešenje. Do danas tog plana nema. Javno postavljam pitanje ko je za to odgovoran? Tvrdim da postoji jasna namera vlasti da se kroz urušavanje javnih preduzeća, želi ugasiti javni sektor”, rekao je Stijepović.

Autobuska Sednica 026

Predsednica SO Vrbas Marjana Maraš rekla je da će opštinsko rukovodstvo pokušati da iznađe rešenje za problem u ovom javnom preduzeću. Odbornicima i predstavnicima sindikata JP za prevoz putnika, koji su prisustvovali sednici obratio se direktor ovog preduzeća Veljko Kovačević. “Situacija je loša, troškovi su veliki, rezervni delovi skupi, a prosečna strost vozila 16 godina. Potpuno razumem radnike i saglasan sam sa svim njihovim zahtevima, kao direktor ja sam uz radnike i spreman sam da potpišem zahteve. Nadam se da ćemo naći rešenje za problem i da će preduzeće izaći iz krize, ali za to će biti potrebno vreme i pomoć sa svih nivoa vlasti”, rekao je Kovačević.

Pred sam kraj sednice Veljko Kovačević, podneo je ostavku na mesto vd direktora JP za prevoz putnikaVrbas, nakon čega je imenovan je novi vd direktora Saša Kovačević. Inače, na sednici SO, između ostalih, usvojena je i odluka o završnom računu budžeta opštine Vrbas za 2015. godinu, usvojena je odluka o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru  opštine Vrbas za 2015. godinu, koji iznosi 827 zaposlenih.   Na XXIX sednici SO Vrbas usvojeno je svih 24 tačke dnevnog reda.