Saradnja opštine Vrbas sa mađarskom opštinom Geder

Predstavnici mađarske opštine Geder boravili su tokom vikenda u Vrbasu u okviru saradnje sa Кulturno-umetničkim društvom „Кarolj Sirmai“.

Predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac primio je rukovodstvo mađarske opštine Geder i iskoristio priliku za otvaranje teme prekogranične saradnje dve opštine, jednog od preduslova za realizaciju projekata koje su spremni da finansiraju razni fondovi Evropske unije. Prema rečima Glušca potrebno je da se zajedničkim snagama učine bližim fondovi EU.

„Locirali smo, za sada, mogućnost saradnje u jednom projektu u okviru kulture, u kom bi učestvovao naš Gradski muzej i jedna ustanova iz parternskog grada. Naša želja je da kroz projekat biciklističkom stazom povežemo jedno arheološko nalazište kao što je Šuvakov salaš sa Šlajzom, dok partneri iz Mađarske žele da rekonstruišu jednu spomen kuću u svom gradu. Ovo je načelan dogovor i trebao bi da bude razrađen u budućnosti“, rekao je Glušac.

Gosti iz Mađarske posetili su i manifestaciju „Dani maline“ u Bačkom Dobrom Polju. Tom prilikom razgovaralo se o mogućnostima da poljoprivredni proizvođači iz dva grada posete jedni druge i upoznaju se sa načinima uzgoja voća i povrća i u jednoj i u drugoj zemlji.

Madjari 1