Prva grinfild investicija u Vrbasu – Italijanski investitor treba da zaposli 70 ljudi

Jedna od dobrih vesti za opštinu Vrbas jeste da je nakon uknjižavanja i planskog organizovanja  industrijske zone, rukovodstvo opštine uspelo da animira italijanskog investitora.

“To će biti prva grinfild investivija u Vrbasu koja bi zapošljavala oko 70 radnika, a vrednost investicije je oko million evra. Ovo je sasvim izvesno  jer smo budućem investitoru  prodali parcelu blok 100,  prema  Bačkom Dobrom Polju. Radi se o parceli od oko 4.605 m2, gde će biti izgrađeno novo proizvodno postrojenje. Vodili smo  razgovore sa pokrajinskim i republičkim vlastima, pokušaćemo da dobijemo i subvencije za radna mesta”, istako je Glušac. Prema njegovim rečima za dobro poslovno okruženje izuzetno je važna standardizacija, na čemu opština upravo radi.

“U  fazi smo uvođenja standarda 9001, zapravo  usklađivanje poslovanja sa međunarodno priznatim normama. Potencijalne investitore na prvom mestu interesuje poslovno okruženje”, rekao je Glušac. U Opštinskoj upravi posebno su ponosni  na projekat energetske efikasnosti na osnovu kojeg je usledila  nominacija   za svetsku i evropsku nagradu. “Uspeli smo da jednu malu opštinu kao što je Vrbas  uzdignemo na prvo mesto u Srbiji po energetskoj efikasnosti, a prepoznati smo  u međunarodnim i svetskim finansijskim insitucijama”, naglasio je Glušac.

Na osnovu konkursa, pre nekoliko dana opština Vrbas dobila je od Švajcarske vlade, sporazum o sprovođenju projekta energetske efikasnosti i upravljanje energijom . Za optimizaciju javnih objekata u opštini dobijeno je 1,6 miliona švajcarskih franaka. “To znači da ćemo moći da vršimo rekonstrukciju javnih objekata poput škola, predškolskih ustanova, na kojima treba da se obnovi fasada, bravarija,… U optimizaciju objekata u opštini Vrbas biće uloženo oko 190 miliona dinara”, istakao je Glušac.

U Ministartvu je odobren  projekat javno – privatnog partnerstva iz oblastu centralnog grejanja. Na taj način će se građanima omogućiti  još jedna solucija, verovatno jeftinijeg grejanja. Radi se o  grejanju za koje se  kao emergent koristi biomasa. Na taj način poljoprivrednici umesto da pale biomasu, mogu  da prihoduju.

glusac

Nedavno je na osnovu odobrenog projekta od  Ministarstva omladine i sporta, opština dobila binu vrednu 1,1 miliona dinara. “Godišnje se u opštini organizuje 115 manifestacija, a za pola njih je neophodna bina. Opština Vrbas kao pokrovitelj iznajmljivala je binu svaki put. Iznajmljivanje je koštalo od 100 do 150 hiljada dinara. Na osnovu ovoga lako je izračunati koja je to ušteda”, rekao je Glušac.

Uskoro treba da se započne i sa izgradnjom dečijeg igrališta koje će biti prilagođeno za decu sa posebnim potrebama. Sredstva u vrednosti od 8,25 miliona dinara za izgradnju dečijeg igrališta dobijena su takođe na osnovu projekta. “Zahvalio bih se na podršci ambasadi Turske,  njihovoj međunarodnoj razvojnoj agenciji ‘Tika’, kao i našoj deci koja su na pravi način  manifestaciji ‘Srbija u ritmu Evrope’, predstavljala ambasadu Turske. Na taj nači  uspeli smo da doibjemo sredstva za izgradnju dečijeg igraišta prilagođenog za decu sa posebnim potrebama. Sredstva neće biti uplaćena naš račun,  tražili smo da oni da angažuju izvođače radova  sa teritorije naše opštine, da bi na taj način podigli privrednu aktivnost”, rekao je Glušac i najavio da će u narednom periodu  imati  razgovore sa Finskim ambasadorom, i da će kroz projekte opština  pokušati da ostvari sredstva.