Književno veče Simona Grabovca

Portret pesnika Simona Grabovca prvi je književni program Narodne biblioteke „Danilo Kiš“ ove jeseni u toku koje nas, kako je kazao bibliotekar Branislav Zubović, očekuje mnoštvo gostiju i književnih večeri. O pesmama su sinoć govorili Franja Petrinović i Goran Ibrajter, a stihove su čitali članovi kluba ljubitelja Grabovčeve poezije.

Govoreći o ovoj poeziji iz pozicije kritičara, Goran Ibrajter zaključio je da Grabovac ume sa rečima i da ih drži u skladu poput dobrog pastira. On ih dovodi u nove kontekste i do suštinskog značenja. Zanimljiv je i Grabovčev odnos prema stvarima, sve njegove reči imaju koren u stvarima, pa čitajući ga, stičemo utisak da listamo herbarijum. Zato je stvaralaštvo ovog pesnika istinsko, valjano i autentično.

Franja Petrinović istakao je da su za Grabovca reči zapravo odrednice i da on traga za rečima koje bi iznova mogle da stvore svet, iako naizgled peva o njegovom raspadu i rušenju. To je usamljenička i intimna priča spoznaje sveta preko sebe samog, dodao je Petrinović.

grabovac-vrbas-2