Sledeća sedmica u Vrbasu protiče u znaku Rusije

U ponedeljak 10. oktobra, u 18 časova, u Vrbaskoj biblioteci, tribinom „Srpsko-ruske veze u Velikom ratu“, istoričara Vladimira Кaljevića, počeće VII Susreti srpsko-ruskog prijateljstva. Susreti traju od 10. do 14. oktobra. Tokom tih pet dana biće održano osam programa sa ciljem promovisanja ruske kulture, jezika, filma, duhovnosti, savremenog života i mogućnosti privredne saradnje sa teritorijalno najvećom, i po resusima najbogatijom, državom na svetu.

Utorak, 11. oktobar, rezervisan je za „Javni čas ruskog jezika“, koji počinje u 18.30 časova, a održaće se u Vrbaskoj gimnaziji. Ruski film “Naslednici” na programu bioskopa je u 20 časova istog dana.

U četvrtak se u bioskopu “Jugoslavija” od 20 časova prikazuje film “Zlato”. Dok će dan sa najviše programa biti petak, 14. oktobar, kada se održava Forum srpsko-ruske saradnje, najpre u oblasti privrede, a nešto kasnije u oblasti nauke, kulture i duhovnosti. Film “Kćerka” na bioskopskom repertoaru je u petak od 20 časova.

U organizaciju su, osim Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Rod“, uključeni i opština Vrbas, Udruženje za unapređenje rusko-srpske ekonomske saradnje iz Beograda, Udruženje kozaka Srbije „Blagovesti“ i druge organizacije. Susretima će prisustvovati delegacija iz ruskog grada Rostov na Donu, predsednici nekoliko opština iz Srbije, predsednici nekoliko udruženja srpsko-ruskog prijateljstva, privrednici, a očekuje se prisustvo predstavnika Ambasade Ruske Federacije i crkvenih velikodostojnika SPC.

„Imamo velika očekivanja od ovih Susreta. Ne samo što njima približavamo rusku kulturu građanima Vrbasa, već se trudimo da približimo i rusku ekonomiju i da dođe do konkretne saradnje naših i ruskih privrednika. Rusima je Vrbas zanimljiv jer je sredina koja je izrazito rusofilska i u kojoj deluje Udruženje “Rod” kao jedno od najaktivnijih udruženja srpsko-ruskog prijateljstva u Srbiji”, rekao je predsednik ovog udruženja, Radoljub Uskoković.

Kako su saopštili u ovom Udruženju, do 15. oktobra moguće je prijavljivanje na kurs ruskog jezika na mejl [email protected].

udruzenje-rod-plakat-1