Ozakonjenje – Do 27. novembra popis nelegalno izgrađenih objekata

Već neko vreme građane obilaze opštinske komisije koje popisuju nelegalno podignute objekte. U pitanju je postupanje po Zakonu o ozakonjenju objekata koje su opštinske uprave dužne da evidentiraju do 27. novembra ove godine.

„Naši radnici su obučeni da domaćinima objasne svrhu posete i imaju legitmacije, kao i rešenja o ovlašćenju. Кao osnov za posete domaćinstvima, komisije koriste avio ili ortofoto snimak i obići će sva domaćinstva u kojima, na osnovu snimka, postoje bespravno izgrađeni objekti“, rekla je Mirjana Šimun, načelnik opštinske uprave Vrbas. U Opštinskoj upravi kažu da su snimak dobili sa zakašnjenjem, tek krajem avgusta, pa očekuju da rok za popis bude produžen.

Popis je samo prvi korak, nakon čega sledi procedura ozakonjenja. Vlasnicima će biti uručena rešenja o rušenju objekata, ali to ne treba da ih plaši. U pitanju je procedura. Po dobijanju takvog rešenja, treba da se jave Odeljenju za urbanizam i komunalne poslove u svojoj opštini, gde će uz plaćanje taksi, obaviti proces ozakonjenja. Postupak je jednostavniji i jeftiniji nego po prethodnim zakonima.

Razlika u odnosu na ranije procese legalizacije je u tome što će sada opštine popisati bespravne objekte, a pre je bilo na vlasnicima da ih sаmi prijave. U većini slučajeva, među nelegalno izgrađenim objektima dominiraju ekonomski i pomoćni, dok jedna petina odlazi na stambene i komercijalne.