Otvoreno novo igralište za decu – Turski ambasador u Vrbasu

Igralište za decu kod autobuske stanice danas su svečano otvorili predstavnici turske Razvojne agencije “Tika”, turske ambasade, članovi tima “Srbija u ritmu Evrope” i rukovodstvo opštine Vrbas. Igralište vredno 8,2 miliona dinara je donacija ambasade Turske u Republici Srbiji. Nakon što su deca iz Vrbasa u okviru manifestacije “Srbija u ritmu Evrope”, predstavljala Tursku, lokalna samouprava konkurisala je projektom za izgradnju dečijeg igrališta i zajedničkim zalaganjem, uz Razvojnu agenciju “Tika”, projekat je vrlo brzo, uspešno realizovan.

Savremeno igralište za decu se nalazi na velikom prostoru u parku kod autobuske stanice, postoji mnogo rekvizita za igru, a namenjeno je i za decu sa posebnim potrebama. Prilikom svečanog otvaranja igrališta Mehmed Barjak iz Turske Razvojne agencija “Tika”, rekao je da mu je veoma drago što će igralište moći da koriste i deca sa posebnim potrebama.

“Ovaj park predstavlja jedan most prijateljstva između Republike Turske i Srbije, ali i Razvojne agencije ‘Tika’ i Srbije. Želim da ovaj park koriste deca u sreći i zdravlju i lepim danima”, rekao je Barjak.

5

Svečanom otvaranju igrališta prethodila je poseta gostiju predsedništvu opštine Vrbas. Tom prilikom dogovoren je nastavak saradnje sa Razvojnom agencijom “Tika”, Turskom ambasadom i nastavak učešća u projektu “Srbija u ritmu Evrope”.

“Vrednost jedne zemlje se prepoznaje po tome koliko pažnje posvećuje svom podmlatku. Posebno zahvaljujem predsedniku opštine Vrbas, Milanu Glušcu, što nam je pružio priliku da učestvujemo u izgradnji ovog igrališta, jer da nije bilo njegovog zalaganja mi danas ne bismo bili ovde. Svakako da ćemo nastaviti saradnju i kroz druge projekte”, rekao je Mehmed Kemal Bozaji, ambasador Turske.

4

Prema rečima Milana Glušca, ovo nije prva investicija Turske ambasade u opštini Vrbas, a svakako neće biti ni poslednja. “Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo i kroz neke buduće projekte nastaviti saradnju sa Turskom. Pored Turske ambasade, zahvalnost dugujem Razvojnoj agenciji ‘Tika’, članovima tima ‘Srbija u ritmu Evrope’, ali i deci Vrbasa koja su na pravi način na manifestaciji predstavljala Republiku Tursku”, rekao je Glušac.

Igor Karadarević, direktor tima “Srbija u ritmu Evrope” rekao je da je ponosan što je između ostalog zahvaljujući i njegovom timu uspešno realizovan jedan ovakav projekat i izgrađeno igralište za decu. “Jedan od zadataka našeg tima je upravo povezivanje opština sa ambasadom države koju predstavljaju. Predstavnici opštine Vrbas pokazali su se kao veoma dobri domaćini, spremni za saradnju u svakom pogledu. Narednih dana Vrbas će posetiti i ambasador Norveške, i tom prilikom biće dogovorena saradnja”, rekao je Karadarević.

Mališani iz nekoliko grupa iz Predškolske ustanove “Boško Buha” pripremili su zabavni program povodom otvaranja ovog igrališta za decu.

3