Obnova Evangeličke crkve u centru Vrbasa

Obeležavajući početak jubilarne petstote godine od početka Reformacije, u čast nemačkog sveštenika Martina Lutera, koji je 31.oktobra 1517. godine zakucao na vrata katedrale u Virtembergu slavnih 95 teza o reformi crkve, u Vrbasu je održan “Luteranski bal”. Na ovoj svečanosti okupili su se mnogi vernici iz okruženja, ali i gosti koji su dali doprinos obeležavanju ovog važnog jubileja za evangeliste. Proslava u Vrbasu je početak obeležavanja jubileja, koji će nizom programa u toku naredne godine biti održan širom Srbije. Govoreći o planovima za narednu godinu, Robert Balog, sekretar Biskupije, najavio je kompletnu obnovu Evangeličke crkve u Vrbasu.

img_1377

“Početak obeležavanje proslave je u Vrbasu zbog toga što se ovde nalazi naša najveća Evangelička crkva, koja je nepristupačna i u ruiniranom stanju. Predviđeni projekat za sanaciju obuhvata kompletnu obnovu ove crkve. Duboku zahvalnost dugujemo najpre Bogu , ali i Mađarskoj vladi na podršci i finansijskoj pomoći, kao i svima koji nam daju podršku čime nas ojačavaju”, rekao je Balog.

Sve prisutne Balog je podsetio na značaj Martina Lutera i istakao da se uticaj Lutera i kasnijih reformatora na politiku, ekonomiju, muziku pravnu nauku, maternji jezik i na rasplet moderne prirodne nauke, do današnjeg dana može uočiti.

img_1384

“Reformacija nije puko sećanje na 16. vek to je zajednička zaostavština za sve nas i obnavljanje čini nezaobilazni elemenat. Za početak jubilarne godine reformacije Evangelička hrišćanska crkva je zacrtala sebi za cilj da obezbedi svojim vernicima širom naše zemlje da na dostojanstven način proslave otvaranje jubilarne godišnjice. Ovaj današnji Luteranski bal je početak toga. Narednih godinu dana ćemo biti učesnici brojnih programa koji će nas povezati, zbližiti, a ujedno će nam dati podstrek da svako od nas jasno i glasno izgovori ‘ Jeste, ja sam Evangelista’,” rekao je Balog.

U ime lokalne samouprave, sve prisutne pozdravio je predsednik opštine Milan Glušac. “Okupili smo se ovde krajnje humanim i plemenitim povodom kako bi podržali aktivnosti na rekonstrukciji objekta Evangelističke crkve u Vrbasu. Ova crkva izgrađena je 1820. godine predstavlja veoma značajan i prepoznatljiv simbol Vrbasa. Vrbas je sredina koja je otvorena za sve narode i veroispovesti, mi smo ponosni što živimo u multikonfesionalnoj i multinacionalnoj zajednici u međusobnom poštovanju, zajedništvu i duhu tolerancije. Obradovala nas je inicijativa za obnovu crkve i ubeđen sam da će ona uskoro zablistati u punom sjaju“, rekao je Glušac pozdravljajući sve prisutne.