Za sadnice i formiranje vetrozaštitnog pojasa 700.000 dinara – Donacija Humanitarne organizacije “Caritas”

Humanitarna organizacija “Caritas” dodelila je opštini Vrbas 700 hiljada dinara za kupovinu sadnica koje će se posaditi pored puteva kao vetrozaštitni pojas. Realizacija projekta je u toku, prioritet je formiranje vetrozaštitnog pojasa na relaciji Vrbas – Fetetić, a sadnice će biti posađene i pored puteva u opštini Vrbas ka selima, gde još uvek nije formiran vetrozaštitni pojas. Ukupno će biti posađeno preko 9.000 žbunova i 500 stabala drveća.

Povodom ovog projekta predstavnici Humanitarne organizacije “Caritas”, posetili su opštinu Vrbas. Održan je sastanak sa rukovodstvom opštine, na kome je izraženo obostrano zadovoljstvo zbog zajedničke realizacije projekta.

2

“Ova donacijana nam je veoma značajna. Imali smo situciju, pre dve godine, da je zbog snežnih nanosa put Vrbas – Feketić bio potpuno blokiran i upravo zbog toga smo se odlučili da na toj relaciji postavimo vetrozaštitni pojas. To je značajno i ako imamo u vidu da je pošumljenost Vojvodine, na žalost, ispod 14 odsto, pa smo tako na dnu lestvice u Evropi. Višestruka je korist i zbog erozije tla, pročišćavanja vazduha, smanjivanja snežnih nanosa…”, rekao je Glušac i istakao da će se kroz ovaj projekat pokazati kao pouzdani partneri i izrazio nadu da će u buduće, sa drugim projektima, sarađivati sa organizacijom “Caritas”.

Koordinator ovog projekta, Elemir Džudžar, i predstavnica organizacije “Caritas” iz Austije, Mihaela Kondak, zadovoljni su realizacijom projekta, kako kažu, i više nego što su očekivali.

“Drago mi je što se ovaj projekat uspešno privodi kraju. Hvala svima koji su doprineli ovom poslu. Bez vas ništa ne bismo uspeli da uradimo, jer vi ste obavili posao i pokazali se kao odgovorni i pouzdani partneri. Na obostrano zadovoljstvo nadam se da ćemo i u buduće nastaviti sa saradnjom”, rekla je na sastanku Kondak. Projekat realizuje Javna agencija za zoohigijenu i poljoprivredu (JAZIP), posao se privodi kraju i za desetak dana trebalo bi da bude završen.

Donatorima su se zahvalili Marko Đurković, direktor JAZIP-a i Duško Ćutilo, član Opštinskog veća, koji su uključeni u realizaciju projekta. Nakon sastanka u opštini predstavnici “Caritasa” i lokalne samouprave obišli su deonice na kojima se postavljaju vetrozaštitni pojasevi.