Izložba akademskog slikara Peđe Rakićevića u Galeriji KC Vrbas

Igra sudbine je u  slučaju koji se dogodio daleke 1995. godine kada je Sava Stepanov, uzeo dve slike mladog slikara iz Prištine i doneo ih te godine na  likovnu manifestaciju  „Yu paleta mladih“, i jedna od njih našla se na otvaranju Rakićevićeve izložbe u Vrbasu, koju je otvorio, opet, Sava Stepanov 2016. godine.

„Vratio se kao zreo slikar, proveo deceniju i više u Americi  i ove slike su približne apstrakciji novih stanja u prirodi. Pejzaž  je i dalje povod, drvo je poslednje uporište realnosti u slici. Reč je o zrelom umetniku i očekujem nove radove iz njegove umetničke radionice“, rekao je Sava Stepanov na otvaranju u Vrbasu, koji je još daleke 1995. godine u mladom studentu prepoznao uspešnog slikara.

Pred vrbaskom likovnom publikom je serijal slika iz ciklusa „Autentična emotivnost prirode“, a na njima su motivi iz prirode, krošnje, ljudi, a osnova svega je, kaže umetnik, mozak, kao osnova ljudskog postojanja.

“Ideja mi je da donesem radost boja, a inspiracija nije sporna, imam je uvek kada imam platno i boju, a imam i energiju koju prenosim na platno i smatram da sve to može da ulepša svet na moje zadovoljstvo i zadovoljstvo zaljubljenika umetnosti“, kaže Rakićević.

rakicevic

Slikar iz Prištine je na tamošnjoj Akademiji umetnosti diplomirao i magistrirao 1995.-98. godine. Specijalizirao je grafički dizajn 2002. godine, a naredne i digitalnu publikaciju u Kaliforniji. Dvanaest godina je proveo živeći i slikajući u San Francisku. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, uključujući UNICEF nagradu za anti-ratnu tematiku. Izlagao je na brojnim izložbama širom sveta.