„Ruski spomenik“ opet na udaru huligana

Nemoguće je da se izbroji koji je ovo put da se spomenik palim borcima Crvene armije našao na udaru huligana. I ovoga puta skinuta je petokraka sa spomenika, a po računici vrbaskog SUBNOR-a, to je već 14 atak na ovo obeležje, dok je bilo i slučajeva čupanaja tek posađenog cveća i ulubljivanaja table postavljene ispred spomenika.

„U početku smo mislili da je u pitanju materijalna korist i da se petokraka zvezda odnosi sa spomenika da bi je prodali kao sekundarnu sirovinu. Međutim, petokraka nije odnešena, već je ostavljena nedaleko od spomenika. Kasnije smo mesingane zvezde zamenili onima od jeftinijeg materijala, ali su se krađe nastavile. Jasno je da ovo ima neku dublju pozadinu. Da huligane neko podgovara ili su politički motivisani“, ističe Veljko Milović, predsednik SUBNOR-a Vrbas.

Od opštine i policije, zajedno sa Udruženjem srpsko-ruskog prijateljstva, koje je inicijator obnove spomenika, tražili su da se problem reši postavljanjem nadzorne kamere. Dobili su odgovor da je to suviše skupo.

U SUBNOR-u naglašavaju da će petokraka svaki put biti zamenjena, jer su oni posvećeni očuvanju tradicije, a huliganima koji tradiciju ne poštuju, poručuju da svojim neljudskim postupcima „prizivaju“ povratak vremena zbog kojih se ovaj spomnik i našao tu gde jeste.