Održana Prezentacija poslovanja JKP “Komunalac” – Veliko interesovanje

Prezentaciji rada i poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ Vrbas, prisustvovale su mnogobrojne zvanice, predstavnici komunalnih preduzeća i lokalnih samouprava iz mnogih gradova, ne samo iz okruženja već i iz Beograda. S obzirom da su u ovom komunalnom preduzeću imali dosta zahteva iz ostalih preduzeća u okruženju, da predstave, pre svega, modernizaciju vodozahvata, iz vrbaskog „Komunalca“ odlučili su da to ne rade pojedinačno, već da održe prezentaciju koja će okupiti mnogobrojne zaintresovane predstavnike lokalnih samouprava i komunalnih preduzeća.

Tokom prezentacije prikazana je dokumentarna reportaža „Nekad i sad“, u kojoj je predstavljeno poslovanje JKP „Komunalac“ u poslednje tri godine, modernizacija pojedinačno svake radne jedinice, sa akcentom na vodozahvat. Otvarajući ovaj sastanak predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac, istakao je da je cilj današnjeg sastanka razmena primera pozitivne prakse, u ovom slučaju koje ima loklalna samouprava, JKP „Komunalac“ i Kancelarija za energetski menadžment.

„Pre tri godine smo u opštini Vrbas zatekli poprilično urušen budžet, situacija je i dalje teška, ali mi smo uspeli dosta da uradimo uz ulaganje mnogo energije. Vodili smo se željiom da ostvarimo velike finansijske i energetske uštede, i na taj način podignemo kvalitet života naših građana. U oblasti vodosnabdevanja na Vodozahvatu, zajedničkom kordinacijom i ulaganjem JKP ‘Komunalac’, loklane samouprave i Kancelarije za energetski menadžment uspeli smo da uradimo mnogo. Uspeli smo da napravimo nekoliko novih bunara i obnovimo stare, da implementiramo pumpe, a značajno je što smo uspeli da automatizujemo vodovod“, istakao je Glušac.

komunalac-film-1

Prezentaciji je pored mbogobrojnih zvanica prisustvovao i predsednik Skupštine grada Novog Sada, Zdravko Jelušić, koji je pohvalio ovu prezentaciju.

“Sama činjenica da se prikaže poslovanje jednog Javnog komunalnog preduzeća, je za mene kao bivšeg privrednika jedan izazov. Verujem da će ovo biti praksa i u drugim lokalnim samoupravama koje imaju komunalana preduzeća čijim radom mogu da se pohvale, i to ne samo sa bilansom uspeha, nego i sa kvalitetnom uslugom koju pružaju građanima. Verujem da će to građani prpoznati. Ovo je jedan iskorak u samoj ideji da se održi ovakva prezentacija”, rekao je Jelušić.

Direktor JKP “Komunalac”, Radomir Čurović izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja prisutnih, koji je, kako kaže, premašio očekivanja domaćina.

“Prezentovali smo šta smo sve uradili za ove tri godine. Hteli smo da pošaljemo poruku javnosti da to što smo vršili na neki način pritisak za naplatu, i zbog povećanja cene usluga, da smo to građanima vratili kroz sigurniji, kvalitetniji način pružanja naših usluga. Rezultati nisu lično moji, moje je samo učešće kao direktora, to su rezultati svih zaposlenih, pre svega Radne jedinice Vodovod. Mi smo napravili takvu priču da smo sopstvenim sredstvima uložili ono što je godinama politikom cena sprečavano. U osnovi poenta čitave ove priče je uzajamni rad. Kad imate podršku lokalne samouprave, koja ne mora da bude novčana, sve je lakše. Poslovna politika je između ostalog, da se resursi moraju štedeti, da ne može nekome da se pruži usluga bez plaćanja. Na neki načim smo građane u prethodnom periodu opteretili, ali taj novac nismo sklonili, već uložili. Smanjili smo broj zaposlenih i vratili kvalitet”, rekao je Čurović.

Prisutni su na današnjem skupu imali priliku da se upoznaju i sa radom Kancelarije za energetski menadžment, koja je prepoznatljiva u Srbiji i regionu, što pokazuju nominacije za evropsku i svetsku nagradu u oblasti energetske efikasnosti. Nakon sastanka u zgradi opštine, prisutni su obišli Vodozahvat, koji je nedavno modernizovan i automatizovan.