JP za prevoz putnika “Vrbas” obustavilo vožnju – Opet autobusima pred opštinu

Zaposleni u Javnom preduzeću za prevoz putnika Vrbas, danas su obustavili vožnju, tako da autobusi ovog prevoznika nisu saobraćali. Nezadovoljni zbog situacije u preduzeću i neizmirenih 11 zarada, parkirali su autobuse neko vreme na putu ispred opštine. Oni očekuju da im opština Vrbas, kao osnivač iznađe rešenje.

“Treba neko da bude garant za ovu firmu. Opština treba da nam pomogne, jer je osnivač preduzeća. Tražimo sada da nam rukovodstvo opštine pomogne i nađe rešenje, nisu nam pomogli finansijski, nismo ni jedno vozilo dobili, samo su nam platili dugovanja i ništa drugo nisu uradili. Mi očekujemo da oni reše problem, jer mi radnici ga ne možemo sami rešiti. Teška je situacija, morali smo tužiti firmu zbog nesiplaćenih 11 zarada. Danas smo obustavili saobraćaj, jer zapravo nemamo čime ni da vozimo, nemamo goriva. Trebali bi kao osnivači da se dogovore sa NIS-om i ostalim poveriocima, da na neko vreme zamrznu potraživanja. Trebalo bi da to urade ne samo zbog nas, već zbog đaka, studenata, radnika i svih koji koriste naš prevoz”, rekao je Predrag Baletić, predsednik Sindikata u JP za prevoz putnika i dodao da se nada da će opština pokušati da reši problem.

2

Zaposleni u ovom preduzeću, koji su danas protestvovali najavili su ukoliko se rešenje brzo ne pronađe, da će preduzeti radikalnije mere. S druge strane u opštini kažu da je u periodu od 01. 01. 2014. godine do 28. 11. 2016. godine, opština Vrbas preko poverenih poslova prevoza đaka i studenata, vanrednih vožnji, mesnih zajednica, Kulturnog centra, ukupno prebacila 195 miliona dinara, što čini preko 15 odsto godišnjeg bužeta opštine Vrbas.

“Mi smo svakodnevno vodili razgovore sa NIS-om i ostalim poveriocima pokušavajući da zaustavimo neke stvari, međutim nismo naišli na razumevanje radnika. Trebalo je da postoji dogovor između menadžmenta firme i radnika, već kada je došlo do toga da puštaju tužbe za zaostale zarade, trebali su da se dogovore i na drugi način to da urade, a ne odjednom njih 40 da tuži firmu i da imamo blokadu od 10 miliona dinara. Pokušavali smo još pet dana sa NIS-om da odložimo blokadu, objašnjavajući da ćemo pokušati da taj dug smanjimo da bi preduzeće moglo da funkcioniše, međutim to više nije moglo da se dogovori, NIS to nije hteo, jer ako vi kao radnik svoju firmu blokirate, šta onda da očekuju poverioci”, rekao je Glušac i dodao da opština više nema osnova po kome bi isplaćivala novac, jer ovo preduzeće nije direktan korisnik budžeta.

1

“Stupio sam u kontakt sa ministrom za rad i zapošljavanje, Aleksanrom Vulinom, ovih dana očekujemo kontkt sa nekim od državnih sekretara, ali na žalost ja ne vidim rešenje. Opština nema nikakvog osnova da ovom preduzeću prebacimo novac, a niko im te pare neće pokloniti. Može situacija biti gora, ako dobavljači počnu da puštaju menice do kraja, a onda ćemo imati jedan generalni problem”, rekao je Glušac.