Sastanak povodom sistema dualnog obrazovanja u SSŠ „4. juli“

Radni sastanak povodom predloga i pokušaja da SSŠ“4.juli“ iz Vrbasa uđe u sistem dualnog obrazovanja održan je u ovoj školi. Sa profesorima i rukovodstvom škole razgovarala je Mira Nedić, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti koja je nedavno bila da Mirjanom Šimun, načelnicom Opštinske uprave, na Stalnoj konferenciji gradova i opština u Beogradu, gde je tema okruglog stola bila „uloga lokalne samouprave u dualnom obrazovanju“.

U Republici Srbiji u sistemu dualnog obrazovanja je 14 škola, a lokalna samouprava zajedno sa SSŠ“4.juli“, nastoji da se i ova škola priključi sistemu, jer ispunjava sve uslove. Prema rečima Mire Nedić, suština dualnog obrazovanja jeste da se napravi sprega između obrazovne ustanove i privredne kompanije, što znači da oni učenici koji se obrazuju u traženom smeru, osim prakse u određenoj kompaniji, nakon završetka dobiju i zaposlenje.

“Ova škola ispunjava čitav niz preduslova koji su neophodni da škola uđe u sistem dualnog obrazovanja, od vrlo kvalitetnog i edukovanog nastavnog kadra do mnogih trogodišnjih obrazovnih profila. Interes lokalne samouprave, zaposlenih u školi, ali najviše učenika jeste da se napravi sprega između obrazovne ustanove i određenih privrednih subjekata. Krajnji cilj sistema dualnog obrazovanja jeste zapošljavanje mladih ljudi, koji su završili profile koji su neophodni  kompanijama“, rekla je Nedić.

Prema rečima Dejane Mamula, profesorke tehnološke grupe predmeta, SSŠ“4.juli“ poseduje trogodišnje obrazovanje na smerovima pekar i mesar, i u sklopu toga je vrlo lako i moguće realizovati dualni način obrazovanja koji će time omogućiti učenicima da steknu kvalitetno obrazovanje, ali i praktični deo nastave.

„Učenici  koji se edukuju kod partnera škole gde imaju praktični deo nastave, može im se omogućiti da  nakon školovanja, ukoliko se pokažu kao dobri radnici,da se zaposle“, istakla je Mamula.

dualno-obrazovanje-2

Pomoćnica direktora SSŠ“4.juli“, Nevena Gerić,  izrazila je zadovoljstvo što učestvuje u ovom projektu. “Imamo zadatak da našu školu uvedemo u sistem dualnog obrazovanja, i u tome ćemo se maksimalno potruditi. Preduzeli smo niz koraka, a sledi nam još nekoliko, jedan od njih je raspisivanje konkursa od Vlade Republike Srbije, na kojem mi treba da učestvujemo. Trenutno radimo na izradi svot analize. Sa naše strane je pokazana spremnost da uđemo u projekat, a prednost naše škole je što imamo veliki broj socijalnih partnera na teritoriji opštine Vrbas, a poslednji ugovor potpisan je sa kompanijom ‘Merkator’ vezan za naše obrazovne profile pekar i mesar. Dobro je i to što partneri stipendiraju u trećoj godini učenike, a najbolji učenici ostaju da rade nakon završetka škole“, rekla je Gerić.

Prema rečima Jelene Šabanović Nedić, profesorke mašinske grupe predmeta postoji saradnja sa mašinskim i tehničkim školama u drugim gradovima sa kojima se razmenjuje iskustvo. „Meni je veoma drago što započinjemo akciju dualnog obrazovanja koja u području rada mašinstva i obrade metala postoji već desetak godina i koja je uspešno primenjena u drugim većim centrima. Mi smo u saradnji sa zajednicom mašinskih škola i na dobrim idejama kako da  ovaj sistem dualnog obrazovanja primenimo u našoj školi. Potrebe za kadrovima koji su u ovoj struci su velike,  od našeg tržišta rada imamo u metalskim strukama kompletno interesovanje za vodoinstalatere, zavarivače i u oblasti metalske struke u svim zanimanjima“, rekla je Šabanović Nedić.