U opštini Vrbas u toku 2016. godine 35 krivičnih prijava za nasilje u porodici

Prevencija i zaštita od rodno zasnovanog nasilja u Vojvodini, bila je tema skupa održanog sinoć u velikoj sali SO Vrbas. Sastanku su se odazvala udruženja žena iz mesnih organizacija iz sela i grada, nevladine organizacije, predstavnici Komisije za rodnu ravnopravnost, kao i predstavnici Centra za socijalni rad, Policije, Doma zdravlja i drugih ustanova. Gost na ovom skupu bila je Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova. Sve prisutne na početku je pozdravila Sanja Žigić, pokrajinska poslanica i predsednica OO Unije žena SNS.

„Ovaj skup sa veoma značajnom temom održava se okviru akcije ‘16 dana ženskog aktivizma u borbi protiv nasilja’, a posebno je značajno što se održava i u vreme donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici”, rekla je Žigić.

Prema rečima Milana Glušca, predsednika opštine, pitanjima rodne ravnopravnosti u opštini Vrbas se bavi godinama. “Prva Komisija za ostvarivanje rodne ravnopravnosti formirana je još 2005.godine, i do danas ona aktivno radi i postaje primer dobre prakse kao mehanizam koji se bori za nultu toleranciju prema nasilju u porodici. Naša komisija, čiji sam i ja član, posebno se bavila porodičnim nasiljem i nasiljem nad ženama”, rekao je Glušac.

okrugli-sto-2

Direktorka Zavoda za ravnopravnost polaova Diana Milović, izrazila je zadovoljstvo zbog velikog broja prisutnih na ovom skupu. “Trenutak u kome se nalazimo sa podacima o nasilju nad ženama je zaista alarmantan, i ovakvi skupovi su veoma važni. Stalno su se organizovali Okrugli stolovi na visoko intelaktualnom nivou ili predavanja, a ja sam neko ko voli da uđe među ljude i da razgovara. Naši zakoni su dobri, ovaj nedavno donesen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji će stupiti na snagu u junu 2017. godine, do sada je najbolji zakon koji će se boriti protiv svog ovog zla koje nas je snašlo. Mislim da institucije rade svoj posao, to nije sporno, ali treba da se zagledamo sami sa sobom i zapitamo kako reagujemo kada vidimo da neki muškarac tuče ženu na ulici?! Koliko zapravo i sami učestvujemo i doprinosimo sprečavanju nasilja u porodici”, istakla je Milović.

okrugli-sto-3

Podatke o broju žrtava nasilja u opštini Vrbas iznela je direktorka Centra za socijalni rad, Nada Batrićević, mada su oni mnogo veći od broja podnetih krivičnih prijava. Prema podacima PS Vrbas od početka ove godine pa do kraja oktobra podneto je 35 krivičnih prijava za nasilje u porodici. Ovaj broj je znatno porastao u odnosu na prošlu godinu kao i na nekoliko prethodnih godina. Tokom 2015. godine ukupno je podneto 26 krivičnih prijava, 2014. godine 20 , dok je 2010. godine podneto 10 krivičnih prijava.

Prema rečima Vlada Glođovića, načelnika PS Vrbas, dobra kordinacija službi i ohrabrivanje žrtava doprinelo je povećanom broju podnetih krivičnih prijava. “Odaziv branioca po službenoj dužnosti je veći. Veoma je teško obezbediti licu kojem određujete pritvor, branioca u sitne sate u 2 ili 3 ujutro, ranije je bilo i takvih tehničkih problema, međutim od kada su regulisana dugovanja prema advokatima, oni se češće odazivaju. Imamo lakšu mogućnost određivanja zadržavanja. Više priča nasilju kroz medije, doprinelo je ohrabrivanju žrtava da prijave nasilje, takođe i kompleksnija i bolja kordinacija između službi. Nema veći broj slučajeva nasilja u porodici poslednjih godina, nego se sada češće prijavljuje”, smatra Glođović.