Saopštenje pokreta Dosta je bilo u Vrbasu – Autobusi pred opštinom?

„Građani imaju priliku posle prezentacije bajnog poslovanja JКP Кomunalac, da na svojoj koži osete i bajno poslovanje JP za prevoz putnika Vrbas čiji radnici nisu primili 11 plata!

Opštinski odbor pokreta Dosta je bilo izražava zabrinutost za opstanak javnog prevoza u našoj opštini i funkcionisanje normalnog života naših radnika, đaka, studenata i svih građana koji koriste usluge ovog javnog preduzeća. Oni su danas morali da se snalaze kako bi došli do svojih škola, posla, ili kuće. Svi građani su svesni da je do ovoga moralo da dođe, s obzirom na loše upravljanje preduzećem, ali obustava prevoza bez najave nas je sve iznenadila i razvejala sve zablude u sposobnost aktuelne vlasti. Još više od toga nas je iznenadila neodgovorna i nezrela izjava predsednika opštine Milana Glušca koji optužuje radnike za stanje u preduzeću koje je direktan uzrok obustave rada.

Podsećamo da su radnici u više navrata protestovali zbog neisplaćenih zarada i apelovali da lokalna vlast nađe rešenje da im preduzeće, čiji je osnivač opština Vrbas, isplati zarađene plate. Svi napori da se skrene pažnja na njihov katastrofalan položaj su ostali bez konkretnih koraka za rešavanje njihovih problema.

Ovom prilikom moramo postaviti par pitanja za aktuelnu vlast u opštini Vrbas:

1. Кako je došlo do situacije da se radnicima duguje 11 plata, ako imamo u vidu da je lokalna samouprava za nepune tri godine tom preduzeću isplatila 195 miliona dinara kako navodi predsednik Opštine? Zar to nije pitanje za direktore javnog preduzeća i predstavnike lokalne vlasti? Da li to predsednik Opštine u lokalnim medijima postavlja pitanja sam sebi?

2. Кo je odgovoran i šta je stvarni razlog za ovako loše stanje u JP za prevoz putnika Vrbas? Na koji način je upravljano ovim preduzećem i koje korake će lokalna samouprava preduzeti kako bi se utvrdilo da li je bilo zloupotreba u javnom preduzeću?

I najbitnije od svih:

3. Кada će radnici dobiti svoje plate i šta će biti sa uslugom javnog prevoza?
Baš iz ovih razloga smo zahtevali raspisivanje prevremenih izbora kako bi zaustavili propadanje opštine Vrbas, sprečili zloupotrebe i građanima obezbedili nesmetano funkcionisanje javnih preduzeća i lokalne samouprave. Na ovom primeru se jasno pokazuje da je politika vladajuće koalicije pogubna po građane Vrbasa.

Zahtevamo hitno rešavanje problema radnika u JP za prevoz putnika Vrbas i uspostavljanje javnog prevoza koje je od opšteg interesa za naše sugrađane i privredu u opštini Vrbas.

Pokret Dosta je bilo se zalaže za transparentno uprvljanje finansijama u javnom sektoru, pa je za nas sada od najvećeg značaja da se objave sva trošenja napravljena u poslednjih par godina u JP za prevoz putnika Vrbas. Očigledno je da ovaj auto prevoznik nije imao adekvatno upravljanje prihodima i rashodima i da nije pokrivao osnovne troškove svog rada, pa javnost treba da zna da li su u ovom preduzeću pravljeni neki sporedni nepotrebni troškovi. Dosta je bilo se zalaže i za uvođenje reda u javni sektor i merenje rezultata službenika, pa zato smatramo da sadašnji, a možda i neki prethodni direktor treba itekako da budu opterećeni odgovornošću, jer ako merimo ovakve rezultate poslovanja, merimo to jako negativnom ocenom. Javni sektor treba da vode najpre profesionalni, a ne partiji podobni kadrovi, iz tog razloga je neophodno da se i ovo preduzeće pretrese i da se utvrdi koliki je nivo stručnosti, a koliki politike, do sada postojao u menadžmentu“, navodi Opštinski odbor pokreta Dosta je bilo u Vrbasu.